вівторок, 26 лютого 2013 05:45

Пам'ятник Леніну стояв на могилах священиків

— Розрушили, і слава Богу. Ленін у своє время тисячі церков ламав. А тепер і його, ідоляку, скинули, — поправляє теплу хустку 66-річна Наталія Миколаївна з міста Охтирка Сумської області. Стоїть навпроти зруйнованого пам'ятника Леніну 21 лютого об 11.45.

На 5-метровому бетонному постаменті стирчать ноги понівеченої скульптури. Четверо чоловіків у куфайках молотками розбивають рештки. Дрібні уламки летять донизу. Їх підбирають та ховають до кишень двоє підлітків. За 5 м від монумента — намет місцевого осередку Компартії. Усередині двоє чоловіків середнього віку. Один їсть смажені пиріжки з поліетиленової торби. Другий читає газету. На пластиковому столі лежить загальний зошит. У нього збирають підписи городян, аби позбавити нардепа Ігоря Мірошниченка депутатської недоторканності. 15 лютого він із 10 активістами обмотав пам'ятник тросом та вантажівкою ЗІЛ зірвав із постаменту. Підписалися чотири тисячі місцевих жителів.

— Слишу, гепнуло, наче бомба взірвалась, — розповідає продавщиця дитячого магазину "Балу" через дорогу від пам'ятника. — Одідвинула шторку, а там пилюка метрів на 20 стоїть. Бігають люди, плескають в ладоші. Кричать "Слава Україні!". Міліціонери в сторони поодходили. Жоден не підійшов.

Ігор Мірошниченко родом із сусіднього міста Лебедин, очолює Сумську обласну організацію "Свободи". Народним депутатом став торік. Каже, скульптуру зруйнував на прохання виборців.

— Фашист ваш Мирошниченко. И лозунги у него гитлеровские. Какого черта он в Ахтырке делал? Ехал бы в свой Лебедин и рушил там что угодно, — чоловік із намета комуністів утирає рукавом смалець із чорних вусів.

В Охтирці це був єдиний пам'ятник Леніну. Його встановили у 1940-х. Розташовували у різних місцях. Кажуть, так робили навмисне, аби більше городян бачили вождя. 1972 року перемістили до центру. В рідному місті Мірошниченка, за 60 км від Охтирки, є скульптури Ілліча. Нардеп пообіцяв і їх поваляти.

Опівдні у сквері за монументом біля недобудованої церкви Успіння Божої Матері Київського патріархату збираються два десятки активістів — прихильників знесення. Поперед гурту вибігає "свободівка" 63-річна Валентина Луценко.

— Те чучело на церкві й кістках людських стоїть. Там до 1970-х дзвіниця була. Навколо неї священиків хоронили. Кляті комуністи зірвали її, а вмєсто оцього ката поставили, — розмахує руками. Висока, у чорному береті, губи густо нафарбовані червоною помадою, під очима розмазана туш. — Жалко, що настоящих українців в Охтирці мало. Всі, що є, считай, тут зібралися. А остальні — кацапи.

Біля натовпу зупиняється "шістка". З неї виходить міліціонер Євген Сліпченко.

— Нас визвав батюшка. Ленін находиться на орендованій церквою землі. Те, що січас там молотками гепають, — незаконно, — пояснює. — Но, доки агресії немає, ми вмішуваться не будемо.

За годину з постаменту злазять робітники.

— Молотком не подужаєш, — один спльовує на землю. — Треба кран.

Хвилин за 10 активісти розходяться.

— Шо ти на мене очі свої вилупив? Іди до Сімонєнка за зарплатой! — кричить на невисокого повного чоловіка в картузі нардеп від "Свободи" 37-річний Ігор Швайка. О 9.00 в суботу, 23 лютого, біля пам'ятника Леніну зібралися комуністи та "свободівці".

Швайка з однодумцями планували знести рештки статуї з постаментом. Комуністи ж — установити нового Леніна. Пам'ятник на заміну знайшли в Сумах. Попередньому вже відпиляли ноги. Щойно робітники зробили арматуру для Ілліча — підійшли "свободівці". Приїхали з Ромен, Сум і Тростянця. Здебільшого молоді, дехто в чорних окулярах, кілька людей прикрили хустками ніс і рот. Швидко займають територію під монументом.

Приїздить нардеп від комуністів 38-річна Вікторія Бабич. Вона уродженка Охтирки, керувала місцевим відділенням КПУ. Починає кричати на "свободівців", обзиває їх фашистами, націоналістами, мраззю. Хтось звертається до міліціонера, пропонує затримати Бабич за публічні образи.

Син депутатки 17-річний Олександр вигукує:

— Хто ви такі? Шо вам позволєно? Які ви патріоти, ви бандерівці! А я чєловєк! Я житель цього города! Давай валі вмєстє со своїми друзьями!

Хтось зі "свободівців" ставить Олександру підніжку. Той падає. Вікторія Бабич біжить до гурту, лається.

О 9.40 біля пам'ятника збираються приблизно 200 людей. Комуністів — більшість. Вони скандують: "Ленин! Партия! Комсомол!", "Нет фашизму в Ахтырке!". З іншого боку кричать: "Слава Україні! Героям слава!", "Комуняку на гілляку!" Активіст від "Свободи" пирскає сльозогінним газом. Перепадає й Вікторії Бабич.

— Это уже покушение на народного депутата! Еще и руку три раза вывернули! — кричить вона. Дістає мобільний, починає дзвонити. У неї — білий айфон останньої моделі.

О 10.30 з'являється "Беркут". Відтісняє "свободівців", оточує їх. Олександр Бабич із друзями знаходять у парку дохлу ворону, вкидають її в коло. Починають жбурлятися курячими яйцями. Влучають у "беркутівців" та міліціонерів.

Навпроти монумента триває мітинг прихильників комуністів.

— Давайте кожен напише заяву на ім'я Мірошниченка, щоб заплатив за моральну шкоду, — закликає ведучий. — Якщо п'ять тисяч вимагатимуть по 100 гривень, "Свобода" заплатить півмільйона і більше жодного пам'ятника не зніме.

Люди відгукуються охоче. Але після зауваження, що мають бути готові до допитів у міліції, бланки заяв беруть через раз.

У місті тротуари в ямах і тріщинах, на дорогах латки, пішохідні зебри стерлися. Їздять лише маршрутки-"газелі" на 15-20 осіб. Працюють два супермаркети — "АТБ" та "Екомаркет". Півтора року тому вперше відкрили фаст-фуд.

У центрі зустрічаємо настоятеля храму Успіння Божої Матері — Андрія Бринчака. Він приїхав жовтими "жигулями".

— Земля під пам'ятником орендована церквою до 2016 року, — говорить отець Андрій. — Тільки ми можемо щось на ній рушити чи будувати.

Настоятель храму Київського патріархату везе до старої одноповерхової будівлі, де проводить служби. Там холодно, смердить цвіллю.

— Літом хочемо переїхати в церкву, що біля Леніна строїться. Зведем капличку і дзвіницю. Буде великий соборний комплекс, — виносить з вівтаря картонний макет майбутньої споруди. — Головне, щоб нам ніхто не заважав. Я комуністам так і кажу: "Права відновлювати статую Леніна у вас немає". В міліцію, прокуратуру і міську раду листи відправив. Повинні проконтролювати, щоб ніяких пам'ятників ніхто не ставив.

87

радянських пам'ятних знаків установлені в Охтирці Сумської області. Це меморіальні дошки, барельєфи, пам'ятник солдатам, загиблим під час Другої світової. Зруйнований "свободівцем" монумент Леніна два роки тому реставрували. Комуністи витратили на це 8 тис. грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник Леніну стояв на могилах священиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути