вівторок, 24 листопада 2015 06:50

Від блокади Криму відмежовуватися не можна

Ідея блокування окупованого півострова силами громадськості ще місяць тому багатьом здавалася вдалою. Вона дискредитувала окупаційну владу, показувала ступінь залежності від України і додавала головного болю Москві. До офіційного Києва при цьому — жодних претензій: наші громадяни мають право на мирні протести.

Після пошкодження опор ЛЕП у Херсонській області та заяви протестувальників про недопущення відновлення енергопостачання півострова ситуація змінилася. У понеділок вранці надійшло повідомлення про бойову готовність російських військ на українському напрямку. До лінії розмежу­вання Криму і материкової України впритул підійшли понад десяток танків, розгорнуто установки залпового вогню "Град". Водночас із Білокам'яної пролунала погроза знищити "Правий сектор" і кримських татар, які влаштували енергетичну блокаду.

"З терористами ми ні про що говорити не будемо, — ­за­явила член Ради Федерації Ольга Ковітіді. — Їх треба знищувати. Вони (влада й жителі України. — "ГПУ") повинні розуміти, що Росія з ними не жартуватиме".

Путін завжди посилається на світову практику. А вона така: якщо країна не здатна або не має бажання усунути небезпечне джерело тероризму чи іншої загрози, це роблять сусіди або країни, проти яких ця загроза спрямована. Так чинить Ізраїль, завдаючи авіа- та ракетних ударів по території сусідніх арабських країн. За цією ж логікою США бомбардували Ірак.

Якби блокаду Криму оголосив офіційний Київ, Кремль не мав би права на претензії — йде війна на Донбасі, причетність до якої він не заперечує. Проте на енергетичну безпеку підконтрольних Московії територій замахнулися кримські ­татари і "Правий сектор", визнаний у РФ терористичною організацією. Для Путіна це — більш ніж привід для втру­чання.

Що це буде: танкова атака, локальний ракетний удар по табору наших протестувальників чи, може, московіти захочуть узяти під охорону всю ліню ЛЕП — від електростанції до півострова?

Настав момент, коли влада має перестати відмежовуватися від блокади анексованого Криму.

Зараз ви читаєте новину «Від блокади Криму відмежовуватися не можна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути