пʼятниця, 30 березня 2012 05:30

Оксана Макар померла о 7.30

  Оксана Макар померла на 21-й день після того, як її зґвалтували й підпалили троє чоловіків. Півтори години лікарі намагалися запустити серце
Оксана Макар померла на 21-й день після того, як її зґвалтували й підпалили троє чоловіків. Півтори години лікарі намагалися запустити серце

У четвер о 7.30 в опіковому центрі в Донецьку померла 18-річна Оксана Макар.

— Началось кровотечение в легких, — каже завідувач опікового центру донецького Інституту невідкладної і відновлювальної хірургії професор 73-річний Еміль Фісталь. — Її стан погіршився, а через деякий час зупинилося серце. Тканина легенів була настільки пошкоджена, що почала руйнуватися, розвалюватися. Ми вводили внутрішньосерцево препарати, зробили три дефібриляції. Та все було безуспішно. В її організмі сталися незворотні процеси.

Оксану Макар 8 березня в Миколаєві зґвалтували троє чоловіків — Максим Присяжнюк, Євген Краснощок та Артем Погосян. Намагалися задушити, підпалили. Всю ніч вона пролежала на морозі, дихала продуктами згорання. Отримала сильні опіки. Її кривдників затримали.

— Другого исхода никто и не ожидал, — каже телефоном працівниця опікового центру. Називається Наталією. — Життя в Оксані підтримувалося апаратами. Час іде — тканини відмирають, серце все це перекачує. Медперсонал казав матері, щоб привела священика. Але та затялася, що раз Господь урятував її дитину, значить вона виживе.

У лікарні Оксана майже постійно перебувала у стані медикаментозного сну. Її виводили з нього на кілька годин під контролем Фісталя.

— Еміль Якович часто до півночі затримувався, — продовжує Наталія. — Заходив до Оксани, консиліум збирав, радився телефоном з іноземними колегами. У лікарні кажуть, йому часто дзвонили з Києва — то депутати, то ще якісь кандидати. Кожен вважав за потрібне сказати, щоб надавали всю необхідну допомогу. Вони його замучили своїми вказівками. Мати істерики влаштовувала. Просила забрати органи в неї й пересадити доньці. Але то було неможливо.

Медсестра згадує ранок, коли померла Оксана Макар:

— Увечері мати сиділа біля неї, — розповідає Наталія. — Близько другої ночі пішла відпочивати. Зазвичай приходила після сьомої ранку, гладила дочку по щоках, волоссю. А у четвер схопилася десь о п'ятій. Після 6.00 прилади показали збій серця. Усі збіглися. Мати почала плакати. Її випровадили з палати і більше не впускали. Медсестри потім казали, що о 7.30, коли Оксана померла, у її матері зупинився наручний годинник. Вона в шоці. До останнього вірила, що дочка житиме.

— Було зрозуміло, що Оксана нежиттєздатна, — каже Еміль Фісталь. — Але як лікар я ніколи не втрачаю надії. Щоразу здавалося, що може статися диво і дівчина виживе.

Оксані Макар зробили три великі операції. Почистили тазостегновий суглоб, шкіру й м'язи зі спини та ніг. Праву руку ампутували до передпліччя. Вивели пряму кишку назовні. 100 тис. грн на операції надав благодійний фонд Ріната Ахметова.

28 березня Еміль Якович розпорядився, щоб Оксані помили голову. Цю процедуру зазвичай дозволяють пацієнтам, які йдуть на поправку. У середу лікарі стверджували, що робота її внутрішніх органів поступово відновлюється. Оксана спілкувалася знаками, чула запитання. Професор Фісталь сподівався, що вона ходитиме й навіть припускав, що зможе народжувати.

— Моя девочка умерла с улыбкой на губах, — плаче в телефонну трубку Тетяна Суровицька, мати Оксани. — Когда пришла с ней попрощаться, она улыбалась. Я с ней разговаривала вчера вечером, последние дни она не могла говорить, только кивала и махала рукой. Ей стало лучше, температура упала до 38, ее готовили к следующей операции.

В четверг вечером повезем ее в Николаев. Хоронить будем в субботу в поселке Луч, где она прописана. Все, кто хочет с ней попрощаться, могут прийти в квартиру, где она жила.

Близько 10.00 у четвер у райцентрі Єланець Миколаївської області Людмила Олександрівна, мати одного з ґвалтівників Максима Присяжнюка, вийшла з дому в сірому пальті й червоній хустці. Сіла в легковий автомобіль та від'їхала від будинку.

— Люда поїхала до церкви, як дізналася про смерть дівчини, — каже подруга Людмили Олександрівни й колишня колега. — Вона ні з ким не хотіла бачитися, не виходила з дому. Її не засуджували. Бо всі знали, що Люда не могла народити дитину. Взяла того Максима з притулку. Душу в нього вклала. А він он яким виявився. Вона молилася за всіх — за дівчину, Максима, усіх винних у цій історії. В нашу церкву не поїхала, побоялася. Мабуть, у сусідній райцентр чи в Миколаїв.

Затриманих насильників після смерті дівчини судитимуть не за зґвалтування, а за умисне вбивство з обтяжливими обставинами. Після зґвалтування та спалення Оксана прожила 20 днів.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Макар померла о 7.30». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути