вівторок, 17 січня 2017 07:10

"Треба побороти внутрішнього ворога. Лише це змінить Україну"

Автор: Ельдар Сарахман
  ”Друг Сябр” 8 грудня 2016-го на пропускному пункті за Маріуполем пакує в мішок теплі речі для бійців Української добровольчої армії Дмитра Яроша. Їх привезли волонтери
”Друг Сябр” 8 грудня 2016-го на пропускному пункті за Маріуполем пакує в мішок теплі речі для бійців Української добровольчої армії Дмитра Яроша. Їх привезли волонтери

— Спершу думав, це війна за територію. Але тепер вона не важлива. Йде двостороннє відмивання грошей. Уся Україна бачить, як олігархи наживаються на цьому, — каже білорус із Української добровольчої армії з позивним "Друг Сябр".

Другий рік воює на Донбасі. Ім'я просить не вказувати.

— Чуєш від Порошенка — то війна, то АТО. Визначтеся, хлопці. Тоді буде легше, — додає. — Хто зараз на фронті, не можуть наводити порядки в тилу. Ми протистоїмо зовнішньому ворогові. Але необхідно побороти внутрішнього. Це завдання людей, які живуть там. Лише це змінить Україну. Коли вся верхушка зникне.

Як білоруська влада поставилася до того, що ви тут?

— Приходили з обшуками. Сестру в КДБ викликали. Запитували, про що я писав. Можу вернутися, якщо влада зміниться. Вона боїться білорусів, які воюють за Україну. Коли приходить хтось такий, одразу саджають. Там не потрібні люди, які можуть дати жорсткий опір. Як приїдемо всі, розуміють, що це буде. Не просто вийдемо на мітинги, плескатимемо й нас крутитимуть (під час протестів 2011 року за це затримували. — ГПУ). Дамо відсіч.

Хто воював за так звану Новоросію, живуть прекрасно. Їх ніхто не чіпає. Якщо буде бунт, загонять як тітушок для придушення народу. Вигідні в будь-якому варіанті.

Як ставитеся до Лукашенка?

— 10 років тому я б сказав, що Білорусь — нормальна. П'ять — по-середньому. Тепер — повне безробіття. Всі основні заводи продали Росії. Тривають скорочення. В Україні люди в центри зайнятості йдуть, їм пропонують на вибір роботу. У нас навіть у чергу не ставлять. Влаштуватися вантажником на склад приходять 70 людей. Тому роботодавці зробили мінімальні зарплати. Знають, все одно підуть працювати. Їсти ж треба.

Де вигідно, там буде Лукашенко. На народ йому начхати. Немає малого чи середнього класу. Є дві касти — бідні й багаті.

Російська агресія в Білорусі можлива?

— Білорусь іде стопами Криму й Донбасу. За останні два роки проросійський рух загострився. Натовпи з триколорами ходять містом. Діють "центри допомоги Новоросії" в Бресті, Мінську. Журналісти нещодавно дослідили, як це виникає в країні. Російські війська прийдуть як миротворці, щоб у нас війна не почалася. Лукашенко не воюватиме. Розвиток подій буде інший, ніж в Україні. Країна менша. Тут дві області захопили й на них триває війна. Далі люди живуть спокійно. А в нас якщо почнеться, то всюди. Не хочу ображати мій народ. Але якщо прийде така біда, все мине спокійно.

Зараз ви читаєте новину «"Треба побороти внутрішнього ворога. Лише це змінить Україну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути