пʼятниця, 30 листопада 2012 05:30

Микола Торяник знайшов імператорський гриб

Автор: фото надане Миколою Торяником
  Геолог із міста Гадяч на Полтавщині Микола Торяник показує імператорський гриб, який знайшов у місцевому лісі. Науковці кажуть, такі гриби ростуть по всій Україні, але трапляються рідко
Геолог із міста Гадяч на Полтавщині Микола Торяник показує імператорський гриб, який знайшов у місцевому лісі. Науковці кажуть, такі гриби ростуть по всій Україні, але трапляються рідко

У лісі під містом Гадяч на Полтавщині місцевий геолог 59-річний Микола Торяник знайшов незвичний гриб. Удома за допомогою інтернету та знайомих науковців визначив, що він рідкісний, називається імператорський, або Рейші. Його високо цінують у східній медицині — ним лікують найтяжчі хвороби, помічний від онконедуг.

— Гуляли в лісі з дружиною, фотографували, збирали барбарис, — розповідає Торяник. — Побачив гриб, який до цього часу ніколи не зустрічав. Мав незвичну форму, розмір. Зрізав та забрав додому. Заважив 130 грамів. Почав шукати фото рідкісних грибів у інтернеті. Побачив, що такий гриб називається Рейші. Далі консультувався з науковцями.

Рейші визнаний кращим серед 365 найцінніших лікарських рослин Сходу. За лікувальними властивостями переважає женьшень. У Японії та Китаї гриб є в офіційному переліку протипухлинних препаратів. В Україні за 10 г гриба просять 120 грн.

— Знахідка Торяника вважається середнього розміру. Такою рослина виростає за два-три роки. Зимою не вимерзає, — говорить міколог Ірина Бесєдіна, доцент кафедри екології Полтавського педагогічного університету. — Це дійсно гриб Рейші, але він має наукову назву Трутовик лакований. Росте на деревах листвяних порід по всій території України. Але зустрічається дуже рідко. За життя я такий гриб бачила двічі. Він твердий, але ножем порізати на частини можна. Використовують в настоянках, чаях. В деяких країнах його навчилися вирощувати на зрізах дерев. Потім пеньок із міцелієм гриба ставлять у горщики і продають у магазинах квітів.

Зараз гриб у Торяника вдома.

— Я його сфотографував, зробив відео. Потім розрізав на шматочки, — додає. — Хочу поекспериментувати. Що саме, зараз не скажу.

Зараз ви читаєте новину «Микола Торяник знайшов імператорський гриб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути