четвер, 03 листопада 2011 07:45

На вулиці пропонували їжу з листя та корінців

2 листопада у Києві на вул. Ярославів Вал частували стравами, які українці їли під час Голодомору 1932–1933 років. Шестеро дітей пропонували перехожим коржі, спечені з корінців та трави на старому салі. Акцію організували Спілка української молоді.

У середу близько 12.00 діти віком від 6 до 14 років, вдягнуті у вишиванки й куртки, стоять на тротуарі. 14-річний Любомир із білою тарілкою у руках зупиняє чоловіка з жінкою.

— Спробуйте їжу, зроблену з листя та коріння. Таку робили за часів Голодомору 1933 року, — звертається до 35-річного Руслана. Той у червоній куртці, окулярах із золотавою оправою. Вагається, а тоді відщипує шматок коржа і кидає до рота.

— Що глину з травою жуєш. Але, напевно, голодний і таке їв би. Як жувачка, — каже.

Інші діти також зупиняють перехожих.

— Специфический вкус, я себе что-то подобное готовил недавно. Чем-то напоминает черствый хлеб с плесенью, — говорить чоловік у плетеній зеленій шапці, з великими навушниками на шиї.

Організатори розповідають, їжу готували не зовсім так, як за часів Голоду. Боялися за здоров'я людей.

— Спекти млинці без борошна неможливо, вони розвалюються. Схиляю голову перед людьми того часу, яким це вдавалося, — ділиться Людмила Гритковець, 43 роки. Вона готувала страви. — Використали свіжу картоплю, хоча тоді робили з гнилої. Коржаники смажили на старому салі, а не машинному маслі. Вони зроблені з буряка, лободи, корінців кульбаби.

Ще готували затірку — рідку суміш із води і грубо змеленого борошна. Та волок — із вареної лободи чи інших бур'янів. Їх перехожим тільки показували.

За годину коржаники спробували близько 20 осіб.

Зараз ви читаєте новину «На вулиці пропонували їжу з листя та корінців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути