пʼятниця, 05 серпня 2016 06:00

"На другий день свині почали вмирати масово"

— Машину зі свинями зупинили прямо на трасі. На заражену територію пропустили без проблем, а за 10 хвилин причепили їм болячку. Втратив бензин і 16 тисяч гривень, — каже заготівельник, чоловік років 50. Стоїть на в'їзді до міста Нова Одеса Миколаївської області. Там ввели надзвичайний стан через спалах африканської чуми (вірусна хвороба. — ГПУ) у свиней. Міська влада запровадила 40-денний карантин.

На чотирьох виїздах із міста облаштували контрольно-пропускні пости. Встановили знаки "Стоп", "Карантин", "Африканська чума свиней".

— Кожну машину, яка виїздить із Нової Одеси, дезінфікують. Миють, оглядають салон. Просять не перевозити свинину. Карантин знімуть, як тільки спалять останню тушу, — пояснює 37-річний Олександр Гриценко, заступник голови райдержадміністрації.

Зараз вилучають свиней у людей. Тварин спалять. Уже знищили понад 300.

— 221 свиню вивезли з фермерського господарства. Решту прийняли в людей. Вони самі просять забрати їхніх тварин, — додає Гриценко.

Перший спалах захворювання стався місяць тому.

— У місцевої мешканки з 20 свиней вісім здохли. Думала, через рожу (запалення шкіри та слизових оболонок. — ГПУ). Декілька туш вивезла на смітник біля районної лікарні, — розповідає Юрій Іпатенко, голова екологічної комісії Новоодеської райради. — Там залишила на землі, просто неба. Їх порозтягали собаки. На другий день свині почали вмирати масово. Здохлих тварин закопали між селами Себине і Садове. А треба було спалити. Місцева прокуратура написала заяву до Держпродспоживслужби. Трупи свиней відкопали. Експертиза підтвердила вірус африканської чуми. Голова райдерж­адміністрації про все знав, але за місяць нічого не зробив.

Людям відшкодують збитки. Суму обрахують відповідно до ваги вилучених свиней. Кожну зважували і складали акт-протокол здачі. Гроші виділять із бюджету міста.

У Новій Одесі живе понад 12 тис. людей.

Поки тварина жива — її можна використати на м'ясо

У хворих на африканську чуму свиней синіють вуха, на гортані виділяється кров.

— Хвороба не лікується. Заражена тварина загине, — кажуть в одній з ветеринарних служб Вінниччини. — Однак поки свиня жива — її можна використати на м'ясо. Головне — добре обробити його високою температурою. Ідеально робити тушонки, які готують під тиском. Від такого м'яса людині шкоди не буде.

Чума передається через корми, комах та диких тварин. У разі виявлення хвороби свиней знищують у радіусі 5 кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «"На другий день свині почали вмирати масово"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути