пʼятниця, 07 травня 2010 09:00

Водосвинки набирають 60 кілограмів ваги

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  П’ятимісячна водосвинка у Рівненському зоопарку. Таких тварин масово розводять на латинських фермах. Переважно через смачне м’ясо, що нагадує свинину
П’ятимісячна водосвинка у Рівненському зоопарку. Таких тварин масово розводять на латинських фермах. Переважно через смачне м’ясо, що нагадує свинину

У Рівненському зоопарку з"явилася пара гігантських водосвинок — капібар. Гризунів подарував приватний зоопарк зі Львівщини. Тваринам по п"ять місяців, важать по 12 кг. Імен поки що не мають. За кілька років наберуть 40–60 кг ваги, виростуть понад метр у довжину та півметра в холці.

Тварин поселили в окремій загорожі, під лапи постелили сіно, збоку поставили миски з водою та овочами. Зверху накриття немає — капібари не вміють стрибати.  Відвідувачів до них не пускають. Тварини спершу мають звикнути до людей. Щойно хтось переступає поріг вольєра, як гризуни тікають до схованки, невеликої печери під каменем. Між собою капібари спілкуються свистом та лясканням.

— Вони такі лякливі. Бояться гучних звуків, людей, фотоспалаху, — каже 34-річна Ірина Оліферук, науковий працівник зоопарку. — Неагресивні, але від страху можуть вкусити. Нас одразу попередили, щоби ми були обережними в перші дні. Мої пальці ще цілі.

Ірина заходить до капібар двічі на добу — прибрати, насипати їжу та поміняти воду.

— Зробили із поїлки собі туалет, — говорить Ірина. — Не уявляю, як їх перевчити. Люблять воду і грязьові ванни. У природі вони ховаються від хижаків у річку, виставляють лише ніздрі. Капібари — вегетаріанці. Найбільше люблять банани і сухарики. Їдять варену картоплю, пшеницю, свіжу моркву.

Батьківщина гризунів-гігантів — Південна Америка. У природі вони живуть поблизу річок та озер. Харчуються водоростями і злаками. Капібари збиваються у зграї по 10–20 особин. На волі доживають до дев"яти років, у зоопарках — до 12.

Капібар масово розводять на латинських фермах. Переважно через смачне м"ясо, що нагадує свинину. У Бразилії, Аргентині та Венесуелі їх часто тримають як домашніх тварин. Якщо капібара звикне до людини, може бути товариською та жити в будинку.

— Капібари теплолюбиві. Із травня плануємо пересилити їх надвір. Будуть жити в загоні з альпаками. Зробимо загальний вольєр для тварин Південної Америки.

Розмножуватися капібари можуть упродовж року. Їхні малюки народжуються вже з шерстю та зубами, одразу бачать та їдять траву.

Зараз ви читаєте новину «Водосвинки набирають 60 кілограмів ваги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути