середа, 19 грудня 2012 05:15

Мати з п'ятимісячним хлопчиком добу чекала "швидку"

— Повернувся додому о третій ночі, — розповідає львів'янин 35-річний Костянтин Потеревич у вівторок, 18 грудня. — Аж не віриться, що з цього пекла вирвався. Щастя, що у мене джип потужний із зимовими шинами. "Москвичі" та "жигульки" досі зі снігу вибратися не можуть. Водії залишають свої автівки. Власним ходом добираються додому. Дехто йде до місцевих грітися.

Костянтин із суботи стояв у 30-кілометровому заторі на міжнародній трасі Київ — Чоп неподалік села Ясенів Бродівського району на Львівщині. Дорогу замело, подекуди кучугури сягали 3 м.

— Перед колоною джипів ішов снігоочищувач. Водії на позашляховиках допомагали машинам, які застряли на обочині, вибратися на проїжджу частину, — продовжує Потеревич. — По дорозі пройшов джип із блатними київськими номерами. Думаємо, що це столичне міліційне начальство приїхало на контроль.

Найгірша ситуація була між райцентрами Буськ та Броди.

— До першої ночі розчищали дороги. У напрямку Львова транспорт нормально рухався. Проблемніше було з рухом на Броди. Правда, сьогодні вже рейсові маршрутки почали ходити. Якщо погода не зіпсується, все встане на норму, — говорить 39-річний Анатолій Триндюк, голова Олеської селищної ради Буського району.

О 18.00 у понеділок львівські рятувальники повідомили, що трасою можна їхати. За годину здійнявся сильний вітер, почалася заметіль. Утворилися нові затори з вантажівок. Еменесники заборонили фурам виїжджати на дорогу. 18 грудня рух повністю відновили.

У Львівському облавтодорі називають дві причини заторів на трасі. Перша: стихія такого масштабу, якого багато років не було в області. Друга: водії не зважали на погодні умови та їхали без зупинки. Деякі фури були без ланцюгів проти ковзання.

Добу чекала на медиків 40-річна Ореста Кріль із села Дуліби Бучацького району Тернопільщини. Її сину 5-місячному Денисові стало зле в ніч проти неділі — хлопчик задихався. "Швидка" не могла дістатися села через замети.

У родині Крілів ще двоє дітей — 16-річна Марія та Ярослав, 13 років. Батько, Петро Кріль, поїхав на заробітки.

— Біля хлопчика весь час чергувала наша фельдшерка. Колола якісь ліки, але приступ не спадав. Мама дзвонила то до рятувальників, то до медиків, але дороги до нас не було. Ми вже і дорожню службу викликали. Ніхто не міг добратися, — розповідає Світлана Стрілецька, 32 роки, секретар сільради. — Біля села Дарахів утворився великий затор, усі служби поїхали туди. А в нашому селі і так п'ять років уже закрита дорога, ніякого сполучення нема. Ніхто її не ремонтує, знак поставили — і все. Бо через центр Дулібів аварійний міст проходить. Давно обіцяють його поремонтувати, ніби й гроші у бюджет закладають, а нічого не робиться.

Дуліби розташовані за 18 км від райцентру. Своєї лікарні тут немає, люди їздять до селища Золотий Потік.

— Хвору дитину погодилися прийняти у Бучачі. То в ніч проти понеділка приїхав танк, прогорнув дорогу, а за ним — "швидка" й електрики. Бо світло теж пропало, — продовжує Світлана Петрівна. — У селі місцевий фермер розчищав дорогу тракторами. До початку Дулібів Дениса довіз сусід своїм бусом, а далі пересадили у "швидку". Забрали дитину спочатку до реанімації, а тепер уже ніби перевели в стаціонар.

Снігоочисну техніку бучацькі рятувальники брали у військовій частині сусіднього Чортківського району.

— Це спеціальний автомобіль ІМР-2. Він має гусениці, нагадує танк. Дорогою до Дулібів розчистив доїзд ще до дев'ятьох сіл, — розказує Василь Слободян із райуправління з надзвичайних ситуацій.

У вівторок аварійні бригади відновлювали електрику в 135 населених пунктах Київської, Житомирської, Вінницької та Львівської областей.

Зараз ви читаєте новину «Мати з п'ятимісячним хлопчиком добу чекала "швидку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути