середа, 04 липня 2012 07:00

"Коли українцям набриднуть злидні, вони підуть воювати проти своїх"

Автор: фото: Андрій Шматов
  ”Не витрачайте гроші на салони краси. Краще щороку їдьте подивитися нову країну”, — радить українкам журналіст Ернст Хаслер із Ліхтенштейну
”Не витрачайте гроші на салони краси. Краще щороку їдьте подивитися нову країну”, — радить українкам журналіст Ернст Хаслер із Ліхтенштейну

57-річний Ернст Хаслер приїхав із Князівства Ліхтенштейн, що біля Швейцарії. Працює спортивним журналістом. Також тренує збірну Ліхтенштейну з футболу. На першому поверсі власного будинку має магазин спортивних нагород. Відкрив його разом із братом понад 20 років тому. На кубках гравіює назви команд-переможниць. Був у складі журі, яке визнало аргентинця Ліонеля Мессі найкращим футболістом у Європі сезону 2010-2011.

Ернст сидить на лавці біля пам'ятника Сагайдачному на столичній Контрактовій площі. Поряд проходить літня безпритульна жінка в лахмітті, на повідку веде собаку.

— Ваші люди створюють свій власний світ, ніколи з нього не виходять. Точно так, як ця бідна жінка, — каже він. — Їй нічого не треба, крім харчів і даху над головою. У Європі для таких людей відкривають притулки. Годують, надають ліжка для ночівлі. А в Ліхтенштейні навіть умов створювати не треба — більшість заробляють по 100 тисяч євро на рік. У нас практично немає злочинності. Ніхто не краде, бо в них усе є. Якщо хтось загубив ноутбук чи телефон, перехожий знайде адресу і приїде повернути знахідку.

Українські багатії мають змінити своє ставлення до грошей, вважає Ернст.

— Ваші олігархи все багатіють і багатіють. Бар'єр між бідними й багатими зростає. Якщо так буде й надалі, може розпочатися громадянська війна. Українцям набриднуть злидні й вони підуть воювати проти своїх.

Повз нас проходять двоє дівчат. Одна — в короткій спідниці, на високих підборах, друга в яскравому довгому сарафані. Гучно й енергійно перемовляються.

— Ваші дівчата просто фантастичні. Але їм не варто так перейматися зовнішнім виглядом. Німкені спокійно виходять на вулицю не нафарбовані. Але так високо деруть носа, що не підступишся. А ваші жінки витрачають шалені гроші на одяг, салони краси. Ставлять собі силіконові груди, колють губи ботоксом. Але ж вони і так красиві! Краще нехай відкладають гроші на подорожі, і щороку їдуть подивитися нову країну.

Ернста здивувала якість українських доріг.

— Ми орендували автівку, коли їхали з Києва на матч у Донецьк. Спочатку асфальт був рівний, а потім почалися вибоїни. Машина застряла в одній. Витягали її годину. В Європі дороги ідеальні навіть у селах.

На шляху до Донецька забронювали номер у придорожньому готелі. Через аварію спізнилися на 3 години. Для нас тримали місця, інших клієнтів не пускали. У Швейцарії люди привітні лише тому, що цього вимагає професія. Не будуть панькатися з людиною, якщо це не входить в обов'язки. А ваші люди роблять це щиро.

Радить виробляти більше товарів на експорт.

— Ви випускаєте літаки. Але це послуга для багатих людей. Треба експортувати харчі, одяг, предмети першої необхідності. Українці — працелюбна нація. Цим треба лише скористатися.

Зараз ви читаєте новину «"Коли українцям набриднуть злидні, вони підуть воювати проти своїх"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути