пʼятниця, 20 травня 2011 06:45

Китайська гречка сильніше присмажена

— На прилавках наших магазинів продається китайська гречка в українському фасуванні, — каже прем'єр-міністр Криму 52-річний Василь Джарти. — Наша ментальність така, що не хочуть їсти китайську, фасують її в українську фасовку. Люди дізнаються про це, тільки коли зварять — від неї мамалига залишається.

Китайську гречку завезли до Одеси наприкінці квітня.

— Її перевірили митники та санітарна служба, — каже Олександр Остапчук, представник компанії "Хліб інвестбуд", яка займалася завезенням. — Продукт закупили мережі "Сільпо", "Таврія", "Кишеня", "Амстор". У супермаркетах мають продавати по 17,99.

Китайська гречка мала з'явитися у магазинах минулого тижня. Шукаємо її у середу, 18 травня.

У супермаркеті "Велика кишеня" на столичній пл. Перемоги китайської крупи немає. Гречку марки "Повна чаша" продають по 22 грн. Біля прилавків топчуться двоє дівчат.

— Того року сіла на гречану дієту, — розповідає 19-річна Олена Мазур. — За тиждень скинула 5 кілограмів. Тепер доведеться сідати на рисову дієту — гречану не потягну.

Беруть два пакети рису по 8,99 грн.

— Та навіть якщо китайська буде дешевою, купувати не будемо. Наш одногрупник із провінції Гуанчжоу розказував, що в них гречку вирощують на корм худобі. Замість добрив використовують відходи людської життєдіяльності.

Через дорогу в супермаркеті "Сільпо" гречки немає три дні.

— Привозять невеликими партіями, — працівник магазину 25-річний Валентин розставляє мінеральну воду. — На початку місяця привезли 100 пакетів по кілограму, її розібрали за тиждень. Одна бабуся всю корзину гречкою заклала. Питаю, нащо так багато. А вона мені: "Чула, що нашу гречку за кордоном продаватимуть, а нам китайської привезуть. Сусідка казала, що вона дешевша, але гірка і в ній багато чорних крупинок. А я перебирати не зможу, бо погано бачу".

На Житньому ринку столиці гречка по 17,99 грн. Розфасована в целофанові пакети по кілограму. На ціннику напис "Харків".

На Лук'янівському ринку продають по 24 грн. Питаємо, чи мають китайську. Продавщиця сміється.

— Китайської наші люди бояться. Раніше зразу пакет у сумку кидали, а тепер усі надписи дивляться, щоб китайської не купити. Он вчора по новинах розказували про китайські меблі. Продавали як елітні, а робили в якомусь підвалі. Сім'я купила чотири стільчика на кухню, то через тиждень усіх у лікарню забрали — потравилися випарами.

У "Сільпо"в мікрорайоні Рясне у Львові вагова гречка по 18,99 грн/кг.

— Я думаю, то і є китайська. Бо в супермаркетах довго ніякої не було. А як тільки повідомили, що завезли китайську гречку, з'явилася. Продавці переконують, що українська. Але я не вірю. Можна подумати, фермери новий урожай зібрали, — каже місцева Ярина, 30 років. — На мішках написано "Вироблено в Україні". А далі маленькими літерами — Київська область, місто Біла Церква, вулиця Офіцерська. Номер будинку і телефон затерті. Я продавців просила сказати фірму-виробника, телефон дати. Вони такого не знають.

— Під виглядом української гречки запросто можуть продавати китайську, — каже працівник супермаркету західноукраїнської мережі. Називатися не хоче. — Це так само, як із м'ясом. На етикетках вказують адресу української фірми-виробника. І справді, така фірма є. Тільки вона тримає 100 свиней, а розвозить чомусь по магазинах тоннами. То все польська контрабанда.

У Вінниці на просп. Космонавтів продають крупи із мішків. Ціни написані чорним маркером на білому мішку. Є три види: січка 15 грн, смажена — 18 грн, зелена — 19 грн.

— Це гречка вінницька, — неохоче каже продавець. Показує мішок із написом "Вінницький крупозавод", селище Десна Вінницького району. — Люди питаються кожен день чия це. Китайської на очі бачити не хтять.

У черзі стоять близько десятка людей. Шестеро купують по 2 кг коричневої.

— Нашу гречку відрізнити від китайської простій людині важко. Хіба-що по кольору — китайська сильніше пережарена, темніша. Нам учора прислали зразок китайської. Свою відпускаємо по 17,35 грн. Але ми не впевнені, що в мішках із нашим логотипом продають саме нашу крупу, — каже менеджер товариства "Вінницький крупозавод" 30-річний Oлександр.

Вінничанка 37-річна Світлана Коваленко кілька днів тому обійшла магазини в пошуках гречки.

— Чоловік без неї жити не може. А доньці тоже лікарі сказали їсти. Ніде в магазинах не було. Кажу, хоч китайської дайте. А вони: "Ви, що не чули? Вінницька область від китайської відказалася. У нас своєї повно". То де вона? — питаю. Пожимають плечима. Знайшла на оптовому ринку за 20 гривень.

На Центральному ринку Черкас на прилавках серед круп гречки немає.

— А гречка є? — питаємо.

— Є, — продавщиця витягує з-під прилавка целофановий пакет. — 20 гривень. Китайської нема.

У сусідній ятці — те саме. Продавщиця дістає два пакунки: світлішої й темнішої крупи за 20 і 22 грн.

— А чого немає на вітрині?

— Бо немає, — відрізує продавщиця.

57-річна Віра Коваленко торгує гречкою на Центральному ринку. Питаємо — чи є китайська.

— Та ви шо, подивіться, вона ж крупна й прижарена по-нашому. Китайської нема. Чула по телевізору, шо та дрібніша.

Додає, що крупу беруть неохоче, кожен другий махає рукою, мовляв, китайська, на хімії. На кульках по 1 кг написано, що виготовлено й розфасовано на черкаському приватному підприємстві "Бакалія".

— А чого ж тиждень тому та "Бакалія" не торгувала гречкою, якщо в неї своя, — обурюється покупець років із 70.

50% гречки в Україні — китайська. Про це розповів Костянтин Вєтров з Одеси. Він торгує китайською крупою по $1900 за 1 т. Крупа торішнього врожаю, вищого сорту, розфасована в поліетиленові мішки по 25–50 кг. Каже, китайська гречка за смаком нічим не відрізняється від української. Те, що дрібніша, гірка, має інший колір — заперечує. Її вирощують у регіонах Китаю, де клімат схожий на наш.

816 т гречаної крупи завезли в Україну з Китаю.

 

Ціна може знизитися

Чому української гречки кілька місяців не було у продажу, пояснює заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський, 40 років:

— Продавцям дали команду не продавати дорожче за 14 гривень. Ходили контролюючі органи. Народ, щоб уникнути зайвих проблем, просто прибрав гречку з полиць. Ціна 14 гривень була актуальна 2010-го. А цього року крупи по такій ціні не існувало. Ніяке підприємство не продаватиме собі у збиток. Потім ситуація послабилася: один став торгувати, потім і решта. Тепер кілограм крупи коштує 22–24 гривні.

Якщо ввезуть 20 тисяч тонн китайської гречки, як обіцяли, то ціна може знизитися. Завезли 816 тонн. Якщо їх "розмазати" по України, це по три зернини на людину. Такі партії на ціну не впливають. У Китаї слід було закуповувати не готову крупу, а зерно, з якого її роблять. А так ми профінансували китайські виробництва.

 

Зараз ви читаєте новину «Китайська гречка сильніше присмажена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути