четвер, 19 лютого 2009 19:39

Картину Малевича знайшли у Конотопі

  Цей малюнок дівчинки писав Казимир Малевич, вважає мистецтвознавець Ніна Велігоцька. У суботу його виставлять на аукціон. Картину оцінюють у 150 тисяч доларів
Цей малюнок дівчинки писав Казимир Малевич, вважає мистецтвознавець Ніна Велігоцька. У суботу його виставлять на аукціон. Картину оцінюють у 150 тисяч доларів

У столичному Будинку вчених показують 136 картин українських художників ХХ–ХХІ cт. На виставці представлено полотна Марії Приймаченко, Сергія Шишка, Миколи Глущенка, Леся Подерв"янського, Романа Мініна. У центрі біля фортепіано стоїть портрет дівчинки у білому капелюшку. Картину знайшла 2006-го в Конотопі на Сумщині 73-річна мистецтвознавець Ніна Велігоцька. Каже, її написав Казимир Малевич.

— Сім"я Малевичів жила в Конотопі у 1894–1895 роках, — розповідає Велігоцька. — Казимир згадував, що продав у цьому місті свої перші роботи — "Місячну ніч" та "Буслики". У щоденниках художник писав, що працював у Конотопі з ранку до ночі, малював невеликі картини. Розмір цієї — 21 на 25,5 см. Мені важко навіть уявити, скільки таких полотен міг написати він за цілий рік. 1896-го багатодітна родина Малевичів переїхала до Курська. Художник-початківець не міг забрати з собою всіх картин. Тож мистецтвознавці припускають, що він лишив у Конотопі багато своїх полотен.

Є версія, що на картині зображено молодшу сестру Малевича — Северину.

— Її фото не збереглися, — пояснює Велігоцька. — Але дівчинка на картині схожа на матір художника зі світлини 1902 року.

Шукати картини Малевича Ніна почала 5 років тому.

— Ходила до колекціонерів, на базар. Родичі сміялися з мене, — дивиться на полотно. — Портрет дівчинки купила у конотопського колекціонера за смішні гроші. Він навіть не здогадувався, хто автор цього полотна.

Чия саме ця картина, Велігоцька встановлювала 2 роки.

— Усі деталі вказують на авторство Малевича, — показує на портрет дівчинки. — Горловина її платтячка й рукавчики обв"язано гачком. У Конотопі Малевич вчився вишивати та плести гачком. Дівчинка схожа на його "Робітницю" 1933 року — однакова структура обличчя, трактування брів, вій. На кафедрі мистецтвознавства в Академії мистецтв України провели мікрохімічний аналіз. Він показав, що картину писали наприкінці ХІХ століття.

Велігоцька переконана: у Конотопі є й інші картини Малевича.

— Продовжую шукати. Але тепер то складніше, бо місцеві краєзнавці теж розпочали пошуки, — каже вона.

Виставка триватиме до 21 лютого.

У суботу Ніна Велігоцька виставить знайдену картину на аукціон, який відбуватиметься в Києві. Мистецтвознавець оцінює, що вона буде продана як мінімум за $150 тисяч.

Видатний український художник Казимир Малевич народився у 1878-му в Києві, помер у 1935-му в Ленінграді. Його вважають одним із засновників абстрактого мистецтва. Найвідоміше полотно Малевича — "Чорний квадрат на білому тлі".

Зараз ви читаєте новину «Картину Малевича знайшли у Конотопі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути