середа, 01 лютого 2012 11:39

На черкащині народився хлопчик-богатир з вагою тримісячної дитини

Автор: фото: Любов Карнарук
  Тетяна Аркалюк із села Червона Слобода під Черкасами з новонародженим сином Віталієм. Це п’ята дитина у родині
Тетяна Аркалюк із села Червона Слобода під Черкасами з новонародженим сином Віталієм. Це п’ята дитина у родині

У понеділок із Черкаської райлікарні у селі Червона Слобода виписали 39-річну Тетяну Аркалюк. 25 січня вона народила хлопчика вагою 5970 г, на зріст 66 см. Стільки важить тримісячна дитина. Малого назвали Віталієм, на честь боксера Віталія Кличка. Це п'ята дитина Тетяни й Андрія Аркалюків.

Опівдні Тетяна готується з сином на ультразвукове дослідження, яке роблять новонародженим перед випискою. Немовля спить у ліжку, Тетяна прилягла поруч.

— Я знала, що буде хлопчик. Живіт був великий. 19 січня мені зробили останнє УЗІ. Сказали, що дитина 5 кілограмів. Роди були планові, мене поклали в понеділок, щоб обстежити. Завідувач Михайло Карасьов переміряв живіт і сказав, що дитина важить не менше 5300. Михайло В'ячеславович і проводив кесарів розтин. Коли Віталіка винесли в коридор чоловіку, він узяв його на руки. Потім казав, що зразу зрозумів, що не менше 5 кіло, бо є що тримати, — сміється породілля.

Хлопчик уві сні морщить носа, затуляє руками обличчя. Тетяна каже, що й старші діти народжувалися чималі. 14-річна тепер Аліна — 3250 г, 12-річний Владислав — 3800 г, 11-річний Віктор — 3900 г, 2-річна Тіна 4100 г.

— А Віталік побив усі рекорди. Хоч я сама невеличка, 162 сантиметри. До родів важила 72 кілограми. Я йому одяг іще до пологів купила. То підійшов тільки один костюмчик. А решту чоловік докупляв. Прийшов на базар, просить для новонародженого одежу, щоб забрати з роддому. Продавець йому пропонує найменше. Андрій каже — та ні, мені на такого, як уже в три місяці. То у всіх аж роти повідкривалися. Вітали чоловіка з таким сином. Дома старші діти не дождуться, коли ми приїдемо, — Тетяна поправляє шапочку на голові малюка.

Це перший випадок у пологовому відділенні, коли дитина народилася з такою вагою, каже лікар Юрій Баранський.

— У палаті була ще мати з двійнятами. То сумарна вага тих діток менша на кілограм за сина Тетяни Аркалюк, — додає Юрій Степанович.

— Віталій у нас уже зірка. Якби ви його ще без повзунків побачили, такий хороший хлопчик, — усміхається акушерка Катерина Гуріненко.

— Таню на операцію взяли о дев'ятій ранку. А через 20 хвилин я вже держав сина на руках, — каже телефоном 37-річний Андрій Аркалюк. — Питаю акушерку: "Ви хочете сказати, що син важить 5 кілограмів? Я трохи у вєсі орієнтіруюся". Вона всміхнулася: "Карасьов сказав, що кілограмів 6 є". У мене куча емоцій, а сказати нічого не можу.  Ні в моєму роду, ні у дружини таких богатирів не було.

— Забирав дружину і сина з дочкою Аліною. Діти від малого не відходили до самого вечора, особливо найменша. Тільки заплакав, біжить: "Мама, Віталік проснувся, бігом годуй", — ділиться Андрій Миколайович. —  Порівняно зі старшими дітьми Віталій самий спокійний. Мама почала годувати груддю, то 3 часа — од кормьожки до кормьожки — видержує. І молока в неї вистачає, смєсями не підгодовуємо.

На початку цього року у Бердичівському центрі жінки на Житомирщині народилася дівчинка вагою 5560 г, на зріст 61 см. Це місцевий рекорд за останні 20 років. Позаторік на Закарпатті з'явився на світ хлопчик на зріст 59 см і завважки 5100 г. 2009-го у Ялті народилася дівчинка з вагою 5550 г. Зріст мала також 59 см.

Вагу понад 5 кг вважають нормою для тримісячної дитини, говорять медики. Зазвичай здорові та народжені у строк немовлята важать від 3 до 3,5 кг. Поява таких дітей-богатирів — рідкість: один випадок на півтори тисячі.

Зараз ви читаєте новину «На черкащині народився хлопчик-богатир з вагою тримісячної дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути