пʼятниця, 11 листопада 2016 05:10

Гідроенергетики взялися вирощувати рибу
2

Торік у верхню водойму Дністровської ГАЕС випустили 300 кілограмів ­сріблястої форелі. Нині маса риби досягла трьох тонн
Фото: ФОТО надане ПАТ Укргідроенерго
Голова Сокирянської райради Василь Козак (на фото ліворуч) обговорює перспективи рибного виробництва із підприємцем Андрієм Атоженком

Успішно завершився перший етап екологічного проекту "Чиста енергія життя" ПАТ "Укргідроенерго" з вирощування риби у верхній водоймі Дністровської гідроакумулюючої електростанції на Буковині.

Рік тому в неї випустили 300 кг сріблястої форелі. Під час контрольної перевірки 5 листопада з'ясували, що маса риби за цей час досягла 3 т.

Вирощену тут рибу можна використовувати для зариблення штучних водойм України, зокрема Канівського водосховища. Використовують європейський досвід, адже гідроенергетика є найбільш розповсюдженим видом альтернативної енергетики у світі.

"ГАЕС органічно вписується в екосис­тему і навіть позитивно на неї впливає. Зокрема, покращуються умови водної фауни. Насичується киснем вода, активніше самоочищається. Це створює можливості для екологічних проектів, як цей", — говорить 60-річний Василь ­Субота, голова правління ВАТ "Дністровська ГАЕС".

Екопроект ПАТ "Укргідроенерго" всіляко підтримує місцева влада Сокирянського району, на території якого розташована Дністровська ГАЕС. Це підприємство — найбільший платник податків і роботодавець у районі. Впровадження таких проектів відкриває нові можливості для приватних підприємств.

"Є світова практика вирощування риби, продуктивніша. Тут ми побачили перспективу впровадження нової технології вирощування", — каже директор компанії "Рибанов" Андрій Атоженко, 35 років.

Місцева влада розраховує на продовження проекту.

"Сідатимемо за стіл переговорів із підприємцями, районною владою та "Укргідроенерго". Щоб створити їм умови для виробництва хоча б 200–300 тонн риби", — говорить 57-річний Василь Козак, голова Сокирянської райради.

Подібний екологічний проект стане в нагоді і на ГАЕС, яку планують звести поблизу Канева на Черкащині. Щорічно енергетики планують випускати в Канівське водосховище 3 т мальків товстолоба.

До питання будівництва Канівської ГАЕС знову повернулися після подій 2014 року. Гідроакумулююча електростанція дозволить скоротити щомісячне споживання імпортного природного газу на 10 млн куб. м, а вугілля — на 45 тис. т.

Оновлений проект Канівської ГАЕС цілком відповідає сучасним вимогам щодо безпеки, захисту проти зсувів і впливу на довкілля. Він не зачіпає жодну природоохоронну територію і передбачає збереження всіх культурних пам'яток.

Загальний кошторис природоохоронних заходів під час будівництва Канівської ГАЕС перевищує 200 млн грн. Ще понад 300 млн грн передбачено на розбудову соціальної інфраструктури.

Наразі ГАЕС активно розбудовуються в Європі, зокрема, у Швейцарії, Португалії.

Зараз ви читаєте новину «Гідроенергетики взялися вирощувати рибу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути