вівторок, 09 лютого 2016 07:30

"Якщо свою тарілку не помив, штрафують на 30 гривень"

— Щоб у Києві знімати квартиру, треба не менше 10 тисяч заробляти. Я не топ-менеджер і не програміст. У столицю приїхав п'ять років тому, бо в Рівному роботи нема. Влаштувався продавцем в інтернет-магазин, — каже Костянтин Ніколаєв, 34 роки.

Він півроку живе у київських хостелах.

— До цього чотири роки жив у трикімнатній квартирі із чотирма хлопцями, — розповідає Костянтин. — Платив 2 тисячі гривень на місяць за кімнату. У липні торік мусив виїхати, бо власник продав житло. Хлопці собі двокімнатну знайшли. Мені там місця не хватило. Сам квартиру не потягну. За однокімнатну треба мінімум 5 тисяч віддати, а я заробляю шість. Виставив оголошення в соцмережах, що шукаю співмешканця. Але менш ніж за 3 тисячі кімнату не пропонують. Вирішив деякий час пожити в хостелі.

Поселився недалеко від метро Вокзальна. Там доба коштує 65 гривень. Якщо заселяєшся на місяць, то всього 800. Кімнати не ділять на чоловічі й жіночі. Перший тиждень було нормально, поки до мене не підселили трьох мужиків. Приходжу з роботи, а моя сумка з речами перерита. Нема ноутбука, двох светрів і шкіряних черевиків.

Переїхав в інший хостел на Оболоні. Місце там 65 гривень. За місяць — тисяча. Треба мати свою постіль. У них комплект можна брати в оренду за 15 гривень на день.

У трикімнатній квартирі поставили 10 двоярусних ліжок. Після 23 години двері зачиняють і нікого не впускають. Пралькою можна користуватися безплатно, але треба купувати свій порошок. У душі не можна митися довше 10 хвилин. На кухні є посуд, холодильник, електрочайник. Якщо свою тарілку не помив, штрафують на 30 гривень.

— Шукав дешеве житло, а знайшов роботу, — каже студент 19-річний Олександр Поштарьов. Він півроку живе в готелі на околиці Києва.

— Місця в гуртожитку не отримав. Заселили тільки пільговиків, — розповідає хлопець. — Питаю в кастелянші: "А мені де жити?" А вона завела мене до себе в підсобку, витягнула з-під матраців три газети з оголошеннями. Півроку знімав кімнату в пенсіонера за 1,5 тисячі гривень. Все влаштовувало б, коли б мені теж було 64. А я ж молодий. Дівчину запросити хочу. А він заборонив гостей приводити.

Познайомився з хлопцем, який за 3 тисячі гривень на місяць живе в санаторії в Пущі-Водиці. Має ванну кімнату, телевізор, холодильник. Раніше готував на електричній плиті. Коли згоріла, купив електрочайник і мультиварку. Я теж хотів поселитися в санаторії. Попитав у чотирьох закладах, всі номери зайняті переселенцями. Через тиждень друг дав номер телефона. У готельно-розважальний комплекс на Житомирській трасі шукали бармена. Платять 3 тисячі і дають місце для проживання. Мав із співробітником двомісний номер. Працюю два дні через два. Зимову сесію ледве здав, бо половину пар пропустив. Планую перевестися на заочне, бо виїжджати з готелю не хочеться.

28-річна Христина Толкачова із Запоріжжя поселилася в одному зі студентських гуртожитків на Виставковому центрі.

— Приїхала працювати в Київ 2009 року. Спочатку з хлопцем квартиру знімали, — розповідає. — Два роки жили в цивільному шлюбі. Посварилися. Він до друзів переїхав, а я сама двокімнатку на Харківському масиві не потягнула. Знайома дала телефон коменданта зі студентського гуртожитку. За 500 доларів вона поселила мене в двомісну кімнату на третьому поверсі.

Живу там зі студенткою. За місяць плачу 2,5 тисячі гривень. А коли вселилася 2011 року, це коштувало 800 гривень. Туалет і душ на поверсі, кухня спільна на весь блок. Але мене влаштовує. Вже дві сусідки помінялися, а я поки що живу. Коли на літо всіх виселяють, плачу 100 доларів і лишаюся.

— Раніше ті, хто хотів зекономити на оренді, оселялися в передмістях. Восени торік і там житло подорожчало, — каже київський брокер Світлана ­Козирєва, 35 років.

Однокімнатну у Вишневому чи Ірпіні можна зняти за 4–5 тисяч гривень. У Києві — 6–7 тисяч. У центрі й поблизу метро — 8–10. Улітку в передмісті було багато пропозицій за 3 тисячі. Тепер дорого, бо більшість квартир здають у новобудовах. Зараз орендарі більше цікавляться не меблями й телевізором, а чи утеплений будинок. Обирають ті, де встановлений тепловий лічильник. Бо тоді платять за опалення вдвічі менше. Комуналка в однокімнатній квартирі обійдеться у 600 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо свою тарілку не помив, штрафують на 30 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути