пʼятниця, 16 квітня 2010 09:31

Єгипетська картопля пахне ліками

У столичному супермаркеті "Ашан" зазначають, звідки привезено овочі та фрукти. На табличці поряд із ціною — назва країни-постачальника та значок прапора. Капуста — македонська, бразильська, французька, іспанська. Баклажани та перець — голландські. Кабачки й помідори — турецькі. Картопля — єгипетська. Часник — китайський.

Олена Хомик, 45 років, із чоловіком ходить овочевим відділом супермаркету "Ашан Райдужний" на просп. Ватутіна. Кладе до металевого візка 2 кг єгипетської картоплі по 7,11 грн/кг. Каже, таку купує втретє.

— Вона, може, трохи гірша за нашу. Але української ж молодої нема. Розумію, що імпортне навряд чи буде якісним. А наші овочі тільки на базарі знайдеш. Ми звикли робити закупи тут. Нам близько, — каже Олена Віталіївна. Її чоловік Василь Хомик, 49 років, тим часом важить китайський часник. — То до смажених баклажанів. Скучили за овочами, — киянка показує зважені овочі. — Голландські баклажани. Більше кілограма взяли. На 30 гривень.

Працівник супермаркету Олександр каже, єгипетську картоплю беруть охоче.

— Правда, помітив, що вона із часом зеленішає. І коли розфасовуємо, чутно специфічний запах. Наче ліками. Хто його зна, чого не везуть вітчизняне. Значить, комусь невигідно. Вибір картоплі у нас в "Ашані" чималий. Але якщо за кілограм української старої просять 6,30, то за єгипетську молоду — 7. Звісно, люди купуватимуть імпортне.

Пенсіонер Євген Радченко, 69 років, перебирає стару поморщену українську бульбу. П"ять картоплин заважують на 44 коп. Кілограм такої коштує 99 коп.

— Краще їстиму старе, та вітчизняне. Де ви таке бачили, щоб картоплю з Єгипту везли? Вони що, на піску в пустелях її вирощують?

Ольга, експерт магазину, говорить, що імпортна городина зберігається довше.

— Термін придатності на неї ставимо такий самий, як і на вітчизняний продукт. Овочі не псуються дуже довго. Очевидно, їх спеціально обробляють.

— Українські овочі купувати не вдається, — пояснює Тетяна Молодан, 26 років. — У мене маленький син, переживаю, що імпортний продукт не дуже натуральний. Але наших або немає взагалі, або вони дорожчі, або гірші. Турецькі помідори, наприклад, по 17,85. Наші — по 22,20. На базар ходити не маю часу.

Стару українську капусту, що вже почала гнити, в "Ашані" продають за акційною ціною — по 5,55 грн. Біля ящиків із почорнілою городиною покупців небагато. Свіжа рання капуста коштує 10,99. На ціннику — македонський прапорець.

Лише українські на прилавках "Ашану" морква, редька, буряк та цибуля.

Де таке бачили, щоб картоплю з Єгипту везли? Вони що, в пустелях її вирощують?

Країну-постачальника зазначають не всі магазини. У "Великій кишені" така інформація дрібними літерами тільки на цінниках на єгипетську картоплю по 5,54 грн. Української там немає.

У "Сільпо" імпортер написаний теж на картоплі. За єгипетську молоду правлять 5,19 грн/кг. За стару голландську — 6,69 грн/кг. Українською не торгують.

Чому китайський часник не псується

Азербайджанець Закір Алієв, 40 років, торгує часником на столичному овочевому ринку на Троєщині. Продає оптом по 18 грн/кг. Це найнижча ціна на базарі. Часник розфасований у червоні коробки. На кожній напис: "Виробник — Китай".

— Українського або турецького часнику тут не знайдете. Я за 10 років роботи знаю. Китайці збирають урожаї двічі на рік. А головне, вони вручну на кожній головці обпалюють усі волосинки. Часник не проростає, тому й добре зберігається. Але садити його не можна, — пояснює продавець.

Зараз ви читаєте новину «Єгипетська картопля пахне ліками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути