вівторок, 17 липня 2012 06:00

Дві години на день незаміжня спатиме в музеї

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

Із 22 серпня по 9 вересня в Національному художньому музеї українсько-канадський художник, 45-річний Тарас Полатайко, покаже проект "Спляча красуня".

— 2 години на день в залі музею спатиме красуня, — каже митець. — На вході до приміщення стоятиме серйозний охоронець. Щоб потрапити туди, треба буде підписати контракт з однією умовою — якщо цілуєте красуню, а вона при цьому відкриває очі, то одружуєтеся. Але, водночас, цілувати красуню не мусите. Якщо контракт не підпишете, туди не зайдете. Дівчина теж підписується під словами: "Якщо під час поцілунку відкриваю очі, то виходжу заміж за цю людину". Контракт серйозний. Завірений у нотаріуса. Але якщо не захочуть одружуватися, я ж не буду за ними ганятися.

Учасницю проекту художник обере на кастингу. Він триватиме до 13 серпня. Узяти участь у конкурсі можуть жінки, які мають 18 років і хочуть вийти заміж.

— У кімнаті зі сплячою красунею нічого зайвого не буде. Тільки білий подіум, на ньому — біле м'яке атласне ліжко. Дівчина спатиме в білій сукні від дизайнера. Вона може відкрити очі й через 20 хвилин після початку виставки. А може взагалі ніколи не відкрити. Проект демонструє старий, як світ, архетип стосунків між жінками і чоловіками. З одного боку, чоловік має активно себе проявляти. Але все в її руках — якщо очей не відкриє, нічого не буде.

"Сплячу красуню" представляють уперше. 2002-го в Сан-Паулу на бієнале Тарас Полатайко запросив до участі в інсталяції "Мегаполіс" безробітних. Ті у виставковій залі складали за гроші панорами міст із пазлів. 1996-го в канадській галереї "Мендель" художник показав інсталяцію "Колиска". У ній використав 5 л власної крові, яку зібрав за рік після тривалого перебування в Чорнобилі. Кров'ю заповнив ванну і заварив її зверху кришкою. Також Тарас Полатайко працює з живописом, фотографією та скульптурою. У 1990-х його автопортрет з серії "Ти" купив мільярдер Білл Ґейтс. Митець народився в Чернівцях. Живе в Канаді та США. Представляє Україну на міжнародних бієнале.

Зараз ви читаєте новину «Дві години на день незаміжня спатиме в музеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути