пʼятниця, 13 липня 2012 06:00

Два липні переживаємо цього року

З початку тижня на зміну спекотним дням в Україну прийшли дощі. У середу опівдні в Одесі злива, що тривала годину, підтопила підвали будинків. Негода повиривала дерева, пошкодила лінії електропередач. Випала третина місячної норми дощів.

— В районе Молдаванки воды было машинам по фары. А кто разгонялся — доставала до лобового стекла, — каже одесит Володимир Рожко, власник станції технічного обслуговування.

На узвозі Марінеско утворилася гірська річка. На відео, що з'явилося в інтернеті, видно, як чоловік та жінка намагаються перейти дорогу. Потік води збиває їх з ніг і несе під колеса вантажівки. Потім вони вибираються на узбіччя.

— Почався сильний дощ. Сусідка прибігла, каже: вода підійшла майже під вікна. Ми стали дзвонити по всіх інстанціях, а вони відповідають, що в них обід, — говорить Людмила Мелешина з будинку №17 на вул. Асташкіна.

З 1 липня температура в Україні трималася вище +30°С.

— Липень — найтепліший місяць року. Ми не побили температурних рекордів. Хоча для західних і північних областей — було досить спекотно. А от червень був аномально теплий. Можна сказати, цьогоріч переживаємо два липні, — розповідає Наталія Голеня, 39 років, з Укргідрометцентру. — І дощі падали вкрай нерівномірно.

— По всій Україні була засуха, а в нас майже щодня дощ. Ще й ураган був — шифер на сараї позривало, помідори градом побило, — розповідає 53-річна Олександра Михайлівна з райцентру Корюківка на Чернігівщині. — Оце тільки зараз на городі трохи підсохло. Огірки кілька разів довелося пересівати. Частина картоплі вимокла.

На Вінниччині чимало людей копають картоплю, хоч зазвичай починають робити це у середині серпня. Кавуни й дині достигли на півтора-три тижні раніше.

У Полтаві двірники щодня прибирають з вулиць мертвих голубів та ластівок.

— Від спраги не помирають. Птахи завжди знайдуть, де попити, — пояснює доцент кафедри біології Полтавського національного педагогічного університету Микола Слюсар. — Але за температури вище 30 градусів стрімко розвиваються інфекції. У заражених птахів здувається тіло, відмирають лапки.

Від високої температури страждають коти, собаки, гризуни. Останні можуть здохнути від теплового удару. Ветеринари радять охолоджувати їх — водою чи вологою ганчіркою. Частіше міняти воду в мисці.

Сержант-контрактник Григорій Мельничук, 25 років, з Умані на Черкащині від спеки зомлів на роботі.

— Цілий день на аеродромі стояли в караулі, — розказує. — У формі, на ногах берці. Часов у 4 чуствую, шось зі мною не те — тошнить, серце вискакує з грудей. В очах потемніло, упав. Мене в караулку затягнули. Мусив на таксі додому добиратися.

Терапевт Олександр Рильцов, 37 років, радить у спеку пити багато води і не перевантажуватися.

— Найгірше почуваються літні люди і хворі. У гіпертоніків спека може спровокувати гіпертонічний криз, інфаркт або інсульт. Ризикують пенсіонери, діабетики, хворі на атеросклероз, астму, хронічний бронхіт. Ознаки інфаркту — давлячий або пекучий біль у грудях чи за грудиною. Якщо болить довше 20 хвилин — треба викликати швидку.

Якщо паморочиться голова, важко говорити, німіють руки, ноги або частина обличчя — викликайте лікаря. Інсульт можна вилікувати в перші 3 години.

Гіпертонікам слід менше солити їжу — сіль викликає спрагу. Та якщо пити більш ніж півтора літра рідини на добу, це перевантажує серце і судини, тиск стрибає ще вище. Треба вживати продукти з калієм: помідори, абрикоси, банани, овочі. Вони знижують тиск.

Гіпотонікам радять пити міцну солодку каву або чорний чай. Бадьорить женьшень, китайський лимонник, елеутерокок.

Кінець цього тижня і початок наступного будуть дощові, за прогнозами синоптиків. Після опадів температура повітря встановиться +27...33°С.

Зараз ви читаєте новину «Два липні переживаємо цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути