середа, 25 листопада 2009 07:36

Боржникам відключають каналізацію

Автор: фото: PHL
  Працівник полтавського міського водоканалу опускає ”Спрут”, прилад для блокування каналізації у квартирі, в стояк житлового будинку у Львові. За два дні полтавські спеціалісти відрізали від каналізації 22 помешкання львів’ян
Працівник полтавського міського водоканалу опускає ”Спрут”, прилад для блокування каналізації у квартирі, в стояк житлового будинку у Львові. За два дні полтавські спеціалісти відрізали від каналізації 22 помешкання львів’ян

Два дні — 20–21 листопада — у Львові перебувала бригада "Спрут" полтавського водоканалу. Вони приїжджають щокварталу, аби відключати від каналізації боржників за воду.

— Це найдієвіший спосіб вибити борги, — каже спеціаліст "Львівводоканалу" Уляна Горбата, 30 років. — Ні суди, ні відключення води так не діють. Але й "Спрут" не завжди поможе — багато квартир простоює, люди на заробітках. Минулого разу, в липні, полтавці відключили понад 50 помешкань. Тільки шестеро власників спромоглися заплатити. Тепер відключили 22. У них заборгованість понад тисячу гривень.

Технологію "Спрут" розробили і запатентували у "Полтававодоканалі". Бригада із шести осіб приїжджає під багатоквартирний будинок. На жовтій машині червоними літерами написано: "Відключення боржників". По гучномовцю попереджають, що починають операцію, називають квартири.

— Якщо мешканці вдома, мають готівку, то встигають збігати на пошту і принести квитанції. Процес перекриття триває кілька годин, — каже Горбата.

Зонд, який піною блокує каналізаційний стік, вводять із горища або підвалу. Глушники ставлять у місці, де труба приєднується до загального стояка. Щоб відновити можливість користуватися каналізацією, треба ліквідувати борг і заплатити за підключення 252 грн.

За час співпраці львівського і полтавського водоканалів каналізацію перекрили 750 львів"янам. Борг населення перед "Львівводоканалом" становить 96 млн грн, сума збільшується щомісяця на 1 млн. День роботи "Спрута" коштує 9,6 тис. грн.

— Ну і чого добиваються? — розводить руками 56-річний Петро Вовк із мікрорайону Сихів. — Ну, відключили каналізацію, а грошей у мене все одно нема. Є запасний вихід — розбити унітаз. Так можна витягнути затулку, встановлену "Спрутом". 200 гривень за унітаз — то не 5000 за борги.

Якщо від самовільного втручання у стояк заб"є каналізацію в будинку, то жителя оштрафують на 3 тис. грн, попереджає водоканал.

Зараз ви читаєте новину «Боржникам відключають каналізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути