пʼятниця, 23 листопада 2012 00:30

"Ця влада продемонструвала, що не має довготермінової політики"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Олександр Пасхавер: ”Урядові слід було менше витрачати на проекти, де бюджетні кошти просто розкрадають або відмивають”
Олександр Пасхавер: ”Урядові слід було менше витрачати на проекти, де бюджетні кошти просто розкрадають або відмивають”

Українські профспілки оголосили, що уряду бракує 10 млрд грн для покриття соціальних видатків — пенсій, стипендій, зарплат. Це призведе до того, що людям не виплачуватимуть грошей, каже економіст 67-річний Олександр Пасхавер, голова Центру економічного розвитку.

— Усі шановані мною економісти й фінансисти стверджують, що ми таки маємо 10 мільярдів дефіциту. Економічне становище країни свідчить, що бюджет справді не можуть виконувати, — говорить Пасхавер.

Де взяти гроші?

— Ситуація дуже скрутна. Не лише економічно, а й політично. Нинішня влада втратила довіру всіх великих джерел фінансування. Міжнародний валютний фонд, Європейський банк реконструкції та розвитку, інші міжнародні фінансові установи — грошей Україні не дадуть. Знаючи це, уряд позичає у власного народу. На дуже невигідних для себе умовах продає державні облігації — під доларові гарантії та високий відсоток. Проте це означає, що в майбутньому потрібно витратити величезні суми на їх погашення. Така поведінка егоїстична, бо заганяє в боргову яму подальші уряди.

Надрукувати гроші можуть?

— Закон забороняє це робити в умовах, коли для збільшення грошової маси нема економічних підстав. Але навіть якби надрукували — і що тоді? Розкидувати їх із гелікоптера? Кому дарувати ці гроші? Нацбанк їх надрукує, але немає механізму, щоб запустити їх в економіку. НБУ не може просто подарувати їх уряду чи Міністерству фінансів. Мінфін може в Нацбанку їх позичити — але це означатиме, що й ці гроші треба буде віддати. Це замкнене коло. Просто надрукувати папірці — і боргів не буде, — такого не буває. Це казки.

Як вийти із ситуації?

— Урядові слід було раніше думати про це, проводити системні реформи з лібералізації економіки. Потрібно було ефективніше витрачати гроші на соціальні сектори економіки, а не розкидати їх направо й наліво. Менше витрачати на проекти, де бюджетні кошти просто розкрадають або відмивають. Спростити й упрозорити систему тендерів, де найбільша корупція. Створити умови для малого бізнесу, який би був фундаментом для економічного розвитку, а не нищити його новими правилами. Якби Україна була приваблива для інвесторів, ми б не мали цих проблем узагалі. Але уряд робив усе навпаки по кожному пункту.

Чому уряд робив навпаки?

— Перелічені мною зміни зменшують вплив держави на економіку й бізнес, а отже, не приносять прибутку владі. Янукович не може на це піти. Може, йому і хотілося б, але і йому, і його команді ще більше хочеться на своєму становищі заробляти. А структурні реформи можуть робити лише команди, які прийшли до влади не отримувати доходи, активи, власність.

Можливий дефолт України?

(Дефолт — відмова держави сплачувати зовнішні борги через неспроможність, — "ГПУ".)

— Теоретично так. Росія, коли робила дефолт 1998-го, економічно виграла від цього. Але дефолт — це ганьба країни. Пляма, з якою вона входить в історію. І це можливо. Після дефолту до нас ставитимуться, як до третьосортних. Із такими не хочуть мати справи.

Що буде далі?

— Ми вступили у кризу. Падає виробництво й попит на наш експорт. Отже, зменшуватимуться доходи бюджету і зайнятість населення. Це повна аналогія 2008 року. Проте, ми ж уже це переживали! І нічого не навчилися. Тоді теж були місяці, коли не платили зарплату. Тоді це було страшно, а зараз люди знають, як це виглядатиме. Коли уряд не платить зарплату, він нібито позичає гроші у власного населення. Віддасть їх декількома місяцями пізніше. Проте незрозуміло, де уряд візьме гроші.

Ця влада продемонструвала, що не має довготермінової політики. Далі вже не економічний прогноз, а політичний. Люди мають зрозуміти, чи їм узагалі така влада потрібна.

Зараз ви читаєте новину «"Ця влада продемонструвала, що не має довготермінової політики"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути