Ексклюзиви
вівторок, 01 березня 2011 07:00

"Червоний сніг незвично було бачити перші два дні"

Автор: фото з сайта www.pn.mk.ua
  У селі Лимани після викиду червоного шламу ходять кури та індики. Неподалік розташована база ”Острів відпочинку”
У селі Лимани після викиду червоного шламу ходять кури та індики. Неподалік розташована база ”Острів відпочинку”

25 лютого на шламосховищі №2 Миколаївського глиноземного заводу стався викид відходів виробництва — червоного шламу. Червоний пил покрив дерева, поля і дороги найближчих сіл — Лимани та Прибузьке в Жовтневому районі Миколаївщини.

— Шлам почав розпорошуватися 24 лютого. Через сильні морози клейка рідина, яка не дозволяє йому розпорошуватися, замерзла. Тому вітер розніс пил на багато кілометрів. Це сталося вперше за 25 років існування заводу, — каже 42-річна Наталія Панашій, голова Лиманівської сільської ради. — За кілометр до села земля вкрилася червоною речовиною. Те, що по телевізору показують, що нам дихати нічим, — неправда. Я навіть не взнаю тих людей, які називаються жителями села. Із заводу принесли документи. Пояснили, що в цьому пилу нема токсичних речовин. У нас просто люди панічно бояться червоного кольору. Фермери переживають, що в них не приймуть на експорт врожай соняшнику та рапсу. На заводі переконують, що в пилу багато заліза і навпаки це сприятиме родючості землі.

Сільський голова Прибузького 54-річний Володимир Карунський каже, що у них усе стабілізувалося:

— Незвично було бачити червоний сніг перші два дні. Але пил не стояв у повітрі, ніхто не задихався. Хіба у кого горло дерло. Люди бояться повторення угорської трагедії, коли на такому ж заводі прорвало дамбу і отруйний шлам потрапив у ґрунт. Нам пояснили, що на сховище пил потрапляє після шестиступеневої фільтрації і вже не містить каустичної соди. Саме ця складова спричинила екологічну катастрофу в Угорщині.

— Навколо цієї ситуації виник нездоровий ажіотаж. Я нічого не коментуватиму, — каже 39-річний Владислав Сімбірцев, заступник директора Миколаївського глиноземного заводу.

У прес-службі обласної адміністрації запевняють: червоний пил не містить токсичних речовин і не впливає на здоров'я людей, тварин і сільськогосподарських культур. Такі висновки дали Миколаївський та Херсонський сільськогосподарські інститути, Науково-дослідний інститут органічної хімії та Міністерство охорони здоров'я.

— У суд на завод не подаватимемо. Він допомагає селу. Недавно газові плити у дитсадки закупили, обіцяють придбати стоматологічне обладнання та помешкання для місцевого лікаря, — каже Наталія Панашій.

Миколаївський глиноземний завод належить російській алюмінієвій компанії "Русал".

Зараз ви читаєте новину «"Червоний сніг незвично було бачити перші два дні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути