вівторок, 26 червня 2012 06:15

Білий метелик об'їдає дерева у 20 областях

Автор: фото: PHL
  Гусінь американського білого метелика виростає до трьох сантиметрів. Зазвичай в Україні активізується в серпні-вересні. Цьогоріч через спеку почала об’їдати листя дерев уже в червні
Гусінь американського білого метелика виростає до трьох сантиметрів. Зазвичай в Україні активізується в серпні-вересні. Цьогоріч через спеку почала об’їдати листя дерев уже в червні

У 20 областях України і на території автономної республіки Крим масово з'явився американський білий метелик. Їсть листя дерев, кущі. Розповсюдився на 205 районів.

У кримському місті Севастополь гусінь об'їла майже 3 тис. дерев. Найбільше постраждали шовковиця, черешні, сливи, клени. Доки достигають плоди, обробляти дерево не можна. Обприскувати хімікатами на території міста також забороняють. Тому використовують біологічні препарати. Від них гусінь втрачає на деякий час апетит, може переповзти на інше місце. У Севастополі через білого метелика карантин рослин на 42 роки. У Полтавській, Херсонській областях також оголосили карантин. Метелик там з'явився торік. До карантинної зони поки що не зараховують нових територій, бо проводять обстеження.

— У Гадячі на деревах на вулицях Гагаріна, Миру, Молодіжній народ побачив гнізда з людський кулак, у вигляді двох-трьох гілочок, обплетених павутиною. Звідти вилазила зеленувата гусінь, розміром до сантиметра, — говорить 53-річний Григорій Красюк, державний інспектор з карантину рослин. — Згодом вона виросте до 3 сантиметрів.

На Полтавщині в Гадяцькому, Кобеляцькому, Козельщинському, Новосанжарському, Полтавському, Кременчуцькому та Семенівському районах гусінь уразила 250 га землі. В Херсонській області — 22,5 га.

— Зараз метелик з'являється на узбіччях доріг трас Хорол — Кременчук та Київ — Харків, — каже 50-річний Василь Бредун, головний спеціаліст державної інспекції з карантину рослин у Полтавській області. — Зазвичай ця гусінь активізується в серпні-вересні. Торік її було менше. В цьому багато через жарку погоду. Їсть 300 видів дерев, кущі смородини, малини, любить бузок. Якщо не зупинити, перекидається на плодові дерева. Повністю об'їдає листя і наступного року вони плодоносити не будуть.

Проти метелика можна застосовувати препарати для знищення листогризучих, колорадського жука, попелиці.

— Дешевше вирізати і спалювати гілки з гніздами або факелом випалювати прямо на дереві, — говорить Григорій Красюк. — Ворогом для американського метелика є трихограма — комаха, що знищує шкідників. Відкладає яйця в його. В червні треба робити ловчі пояси з картону або целофанових кульків. Гусінь спускатиметься по стовбуру деревини і попаде в пастку. Восени глибоко слід перекопувати ґрунт біля дерева, щоб знищити личинки. Гусінь зимує на глибині більше 5 сантиметрів.

Американський метелик з'явився в України 1952 року. Спочатку був на Закарпатті, звідти розповсюдився на інші області. Літає тільки вночі. За раз долає до 30 км. Вдень ховається в щілини. Його часто розвозять далекобійники.

Зараз ви читаєте новину «Білий метелик об'їдає дерева у 20 областях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути