Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2012 00:00

10 днів шукають у катакомбах Костянтина Шарікова

В одеських катакомбах поблизу села Холодна Балка Біляївського району 10 днів шукають 21-річного Костянтина Шарікова. Він захоплювався спелеологією. 7 січня сам спустився під землю й не повернувся.

Його почали шукати 8 січня по обіді, коли не вийшов на зв'язок. Викликали досвідчених спелеологів, кінологів.

— Нам ще не доводилося використовувати собак для пошуків у катакомбах, — розказує російською Анатолій Павлов, керівник Одеської добровільної служби рятувальників. — Спочатку молода собака взяла слід, але швидко його втратила. Ми замінили її на більш досвідчену. Але в катакомбах встигли побувати понад сотня людей. Тварина не змогла зорієнтуватися.

Разом з рятувальниками хлопця шукають друзі. Деякі по кілька діб проводять у катакомбах.

— Шукаємо не тільки під землею, — говорить 26-річний Максим, член спортивного клубу "Горизонт". — Ми й поверхню всю дослідили радіусом близько кілометра від місця, де він спускався. Удень оглянули берег лиману та схили. Хлопця немає.

Затоплені ділянки катакомб обстежують водолази в гідрокостюмах.

— Підключилися із 40 осіб, — додає Максим. — 10 січня на глибині близько кілометра знайшли його речі — ліхтарі, мобільний, батарейки, гроші.

— Може, надивився якийсь лаз, куди не можна було пролізти з речами. Речі лишив, а сам пішов розвідати, що там, — припускають учасники пошуків.

Загалом в пошуку беруть участь понад 100 людей.

— Бувало, що ми знаходили людей і за п'ять діб під землею, — каже 60-річний Костянтин Пронін, керівник спортивного клубу "Пошук", що спеціалізується на вивченні катакомб Одещини. — Шукали й по півтора місяця, але в такому випадку шукають тіло.

Костянтин Шаріков навчався на четвертому курсі Одеського національного політехнічного університету. Востаннє на своїй сторінці в соціальних мережах написав: "Іду в катакомби. Покупався, помив голову, поголився, привів себе в порядок".

Катакомби під Холодною Балкою — це розгалужена система закинутих каменоломів. Загалом налічують сотні тунелів. Загальна довжина — кілька сотень кілометрів. Їх почали будувати у 1830-х для добування гірської породи, переважно каміння.

Зникли на зламаному катері

В Азовському морі сьому добу шукають рибалок 25-річного Анатолія Костюкова та Володимира Назаренка, 54 роки. Вони зникли 10 січня в акваторії селища Кирилівка Якимівського району Запорізької області. Були на невеликому катері класу "Амур" із переносним двигуном.

Коли рибалки востаннє виходили на зв'язок, повідомили, що в них зламалося кермове управління і вони малим ходом повертають додому. А потім пропали.

Шукати їх вийшли 70 рятувальників та добровольців. 12 січня вертоліт Мі-8 обстежив акваторію площею близько 2 тис. кв. км, але нічого не знайшов. До пошуків долучилися прикордонники й міліціонери. Обстежують берег.

— Люди на море пропадают, но этот случай всех поднял на ноги, — розповідає Володимир Баюк, 28 років, секретар Червонопрапорної сільської ради Херсонщини. До неї належить село Семихатка, звідки зниклі родом. — Вони досвідчені рибаки, не раз ходили в море. У Володимира є дружина та двоє синів, а в Толі — дружина. Будемо надіятися, що чоловіки живі.

 

Зараз ви читаєте новину «10 днів шукають у катакомбах Костянтина Шарікова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути