четвер, 06 жовтня 2011 00:00

Закриють усі бібліотеки

Близько сотні людей збираються 4 жовтня о 9.00 на площі перед мерією в райцентрі Могилів-Подільський на Вінниччині. Розгортають шматки світлих шпалер із написами "Руки геть від закладів культури", "Подбайте про майбутнє наших дітей". За годину в міськраді розпочнеться сесія, на якій розглядатимуть рішення про закриття 10 міських закладів культури й освіти. Влада каже: бракує коштів для їх фінансування.

— Хочуть ліквідувати всі п'ять міських бібліотек, які не закривалися навіть під час окупації румунами в Другу світову війну, муніципальний духовий оркестр, музичну та художню дитячі школи, музей витинанки і муніципальну студію дизайну. Ці будівлі розташовані в центрі міста, тому мер накинув на них оком. В одній із бібліотек працює офіс Партії регіонів, куди входить мер, — каже 47-річний Михайло Саволюк. Він очолює громадську організацію "Інститут сприяння демократичному розвитку громад". Був міським головою у 2006— 2010 роках.

Могилів-Подільський за 125 км від Вінниці. У ньому живуть 32 тис. людей. Має статус міста обласного значення, через яке пролягає державний кордон із Молдовою.

— Планували взяти участь близько 500 чоловік, але прийшло менше через залякування влади. Декому дзвонили та погрожували, — говорить 49-річна Ольга Саєнко з громадської організації "Наша надія".

— Нашій бібліотеці 75 років. Понад 24 тисячі книжок, — каже завідувач міської бібліотеки для дітей 56-річна Людмила Михайляк. — Хочуть передати їх шкільній бібліотеці. Але ж шкільна — не для всіх і працює не повний день.

Поруч стоїть 85-річна Марія Дзюбенко, починає плакати:

— Я 50 років хожу в центральну дєтську бібліотеку. Беру книжки собі і свому дєду. Це нам одна радість. Я не хочу, щоб її закривали. Нащо тоді нам з дєдом вже жити?

У натовпі перемовляються, що влада хоче заощадити на зарплатах бібліотекарів. Їм заборгували майже 70 тис. грн. А загальний дефіцит міського бюджету — 7 млн грн.

— Дивіться, нас хтось знімає на камеру, — протестувальники показують у вікно на першому поверсі мерії. Видно заступника начальника райвідділу міліції Вадима Мельника, який визирає із-за жалюзі з відеокамерою для оперативної зйомки.

Люди махають йому рукою. Мельник виходить на вулицю. Разом із ним — начальник райміліції Василь Шрамко та заступник прокурора Андрій Бондар.

— Знімають, щоб потом знати в лиця, кого репресувати, — каже чоловік із натовпу.

— Може, ви вбачаєте тут якісь протиправні дії? — запитує Михайло Саволюк.

— Ні-ні, все нормально. Претензій не маємо, — поспіхом відповідає Мельник.

На третьому поверсі мерії розпочинається сесія. Міський голова Петро Бровко, 50 років, зачитує порядок денний. Вранці з нього викреслили питання про ліквідацію культурних установ. Перенесли на позачергову сесію, що має відбутися через два дні. Мер зачитує 45 рішень, називаючи тільки їхні номера. Каже, депутати мають роздатковий матеріал, де можуть повніше ознайомитися з ними. Всі рішення ухвалюють за півгодини одноголосно. Серед них — призначити мерові дві матеріальні допомоги в розмірі місячного окладу.

До трибуни виходить заступник начальника управління культури та туризму Вінницької облдержадміністрації Галина Куделя:

— Міська рада не має права ліквідовувати бібліотеки та школи. Це повноваження відповідного міністерства.

— Але ж ні в Хмільнику, ні в Козятині (теж міста обласного значення. — "ГПУ") міських бібліотек немає? Немає. Є тільки районні. То чому в Могилеві мають бути? — перебиває її мер.

— У місті має залишитися як мінімум дві бібліотеки — для дітей та дорослих. В усіх містах обласного значення — Ладижині, Козятині, Хмільнику та Жмеринці — їх є по дві. Ні музичну, ні художню школу не можна закривати посеред навчального року. По закону маєте право самостійно закрити тільки муніципальний оркестр, — зауважує Куделя.

Під міськрадою люди розходяться. Збираються повторити мітинг через два дні.

Зараз ви читаєте новину «Закриють усі бібліотеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути