Ексклюзиви
пʼятниця, 09 вересня 2011 07:15

Випускники не виправдовують очікувань роботодавців

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Лілія  Гриневич: ”Вища освіта в Україні ізольована від світового наукового простору”
Лілія Гриневич: ”Вища освіта в Україні ізольована від світового наукового простору”

Кембриджський і Гарвардський університети, Массачусетський технологічний інститут очолюють міжнародний рейтинг вищих навчальних закладів світу, який укладає британська компанія QS.

У переліку 300 вузів — жодного українського. Чому?

— Вища освіта в Україні ізольована від світового наукового простору, — пояснює колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти Лілія Гриневич, 46 років. — Викладачі мало займаються наукою, їхні публікації рідко з'являються в англомовних наукових журналах. Інший необхідний параметр — мобільність викладачів і студентів, які можуть працювати і навчатися в різних університетах. У нас немає такого навіть між студентами західного і східного регіонів країни.

Як подолати відірваність вітчизняного наукового простору від західного?

— Потрібно створити нове нормативне поле для вищої освіти. Університетам — надати більше академічної, фінансової та кадрової автономії, щоби могли запрошувати тих викладачів, яких хочуть. Наука в університетах почне розвиватися, якщо оцінка статусу навчального закладу та кар'єра працівників залежатимуть від наукових здобутків. Оптимізувати державне фінансування науки можна за рахунок грантів, дослідницьких програм. Має відійти в минуле державне замовлення, яке нині закріплює непрозорі правила вступу до вузів. У результаті випускники все більше не виправдовують очікувань роботодавців.

Чому ці зміни не відбулися за останні 20 років?

— Тенденції в освіті віддзеркалюють стан усього суспільства. На жаль, ми ще не відійшли від радянських методів управління освітою та наукою: централізації й узалежнення. Досі регламентується зміст освіти, науковці не завжди мають право на академічну свободу, виборами ректорів часто керують із Міністерства освіти.

Зараз ви читаєте новину «Випускники не виправдовують очікувань роботодавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути