четвер, 16 червня 2011 05:15

Азаров приїде відкривати дорогу

Автор: фото: Ірина Патлатюк
  У вівторок, 14 червня, працівник чистить водостік на в’їзді до селища Бабанка Уманського району Черкащини перед відкриттям об’їзної дороги Стрий–Кіровоград–Знам’янка
У вівторок, 14 червня, працівник чистить водостік на в’їзді до селища Бабанка Уманського району Черкащини перед відкриттям об’їзної дороги Стрий–Кіровоград–Знам’янка

У селі Бабанка Уманського району Черкащини 16 червня відкривають об'їзну дорогу Стрий—Кіровоград—Знам'янка протяжністю 7,8 км. Її почали будувати 2008-го. На відкриття чекають прем'єр-міністра Миколу Азарова.

У вівторок 14 червня близько 17.00 їдемо дорогою в Бабанку з боку Умані. Траву на узбіччі скошує трактор, робітники в помаранчевих жилетах вантажать сухе гілля з лісопосадки.

При в'їзді в село стоять таблички з написами, що новою дорогою їхати не можна. На трасі свіжа розмітка. Асфальт у місцях для стоку води ще м'який і тхне смолою. Його докладали кілька годин тому. По дорозі їздить техніка. Мулярі на зупинці чекають, коли їх заберуть в Умань. Кажуть, зупинки розмальовували художники.

Бабанка розташована за 15 км від райцентру. У селі живуть близько 2700 людей. П'ять років тому почали підводити газ, але не закінчили. Багато місцевих працюють в Умані. На роботу їздять автобусами чи попутками.

На сільських вулицях людей майже немає. Біля річки в центрі стоять дві жінки.

— Нам добре, що дорога в обход буде, — каже жінка років 40. Називається Тетяною. — А то від цих машин нема спасу. Буває, дорогу перейти не можна — так ганяють. Курей боюся випустити, бо не раз душили. Стіни ходуном ходять. Увечері сміємося, коли в хаті вгадуємо, яка машина їде. А в сусідів стіна була тріснула.

У центрі села по правий бік від дороги ряд магазинів. Великими літерами написано "Пиво", "Квас", "Вода", "Кава". Один магазин працює цілодобово. У Бабанці часто зупиняються водії, які їдуть із Кіровограда чи Донецька на захід.

— У нас більше 30 процентів покупців — водітєлі, — каже продавець Галина Пічкур, 60 років. — Траса піде в обход, і село заглохне. Люди могли хоч раз на рік зібрати городини якої та винести продати на дорогу. А тепер хто нестиме його за село? Кажуть, Азаров приїде. Хотіли піти до нього і розказати, що п'ять років газу в село провести не можемо. Нас власть районна дуже обідила. Колишній голова адміністрації Григоренко завірив: якщо в селі прокладемо труби, то за тиждень до села підведуть. Люди кредити брали, щоб газ провести. Потратили по 10 тисяч гривень. Уже дехто й повмирав, хто газу ждав.

У магазин заходить чоловік. Слухає розмову.

— Село — це бидло, ми нікому не нада. У нас половина людей торгує на трасі. Бабка продасть відро огірків й має за свєт заплатити, а тепер як, — махає рукою. — Я не піду зустрічати прем'єра, бо часу нема. Податки такі, що єлі тягнемо, — каже 46-річний Олександр.

— Та нас до нього міліція не пустить, — додає Галина Пічкур.

— Погано, що дорога в обхід буде, — говорить на вулиці 52-річна Любов Панченко. — Добиратися на Умань було добре. Автобуси і машини ставали, а тепер як хоч, так і їдь.

При виїзді з села починає накрапати дощ. Над дорогою стає веселка. Селяни кажуть, то добрий знак.

Зараз ви читаєте новину «Азаров приїде відкривати дорогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути