середа, 25 травня 2011 09:52

Художнику Іванові Марчуку подарували зірку

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Художник Іван Марчук (ліворуч) показує портрет селянина Івана Драпчука, з яким вітається за руку. Портрет намалював 30 років тому. Тепер він висітиме в музеї митця у селі Москалівка Тернопільщини
Художник Іван Марчук (ліворуч) показує портрет селянина Івана Драпчука, з яким вітається за руку. Портрет намалював 30 років тому. Тепер він висітиме в музеї митця у селі Москалівка Тернопільщини

Ім'ям художника Івана Марчука назвали зірку. Вона розташована неподалік найяскравішої зорі сузір'я Тельця — Альдебарана. Віддалена від Сонця на 300 світлових років.

— Тепер у мене є своя зірка, — каже 75-річний Іван Марчук. — Вона в гарній компанії: поряд є зірки, названі на честь Сальвадора Далі, Зиґмунда Фройда, Вільяма Шекспіра. Всі ці люди народилися під сузір'ям Тельця, як і я. Хоча насправді я хотів би мати планету, а не зірку. Щоб можна було усамітнитися, бо на Землі немає жодного куточка, де міг би сховатися від людей. Зараз мене всі вітають із тією зіркою, а я не розумію, нащо воно мені.

22 травня у селі Москалівка Лановецького району на Тернопільщині, де народився Іван Марчук, його іменем назвали центральну вулицю.

— Тільки дороги в селі та до села жахливі, по тих ямках тільки каскадери можуть їздити, — говорить Іван Степанович, який вів машину до Москалівки. — Мабуть, замість картин для сільського музею треба було гроші на ремонт дороги везти.

Обласна влада пообіцяла виділити кошти на лагодження покриття на вулицях і дороги до Москалівки. Іван Марчук подарував сільському музею портрети односельців, що їх малював замолоду.

— Та це ж я, — тягне руки до картини 79-річний Іван Драпчук. — Ми по сусідству жили. Я в гості якось зайшов, побалакали, і Марчук раз-раз і накидав моє лице на папері. За пару минут намалював. Та це років 30 чи й 40 тому було. Іван тільки дідів і бабів малював. Казав, що у молодих нема чого малювати, а в старих зморшки є.

Також заснували іменну премію Марчука, яку вручатимуть молодим художникам Тернопільщини. Першу довелося розділити на три частини.

— Такі гарні роботи дітки виставили, що я кожному премії дав би, — говорить Іван Степанович на виставці дитячих картин у центральному парку Тернополя.

Дівчата ставали в чергу, щоб обійняти художника. Розказують одна одній, де їх його вуса лоскотали.

Гості шепочуться, що перед 75-річчям Іванові Марчуку дзвонила радник президента Ганна Герман і пропонувала вручити йому орден Ярослава Мудрого. Він відмовився.

— Бо цей орден для нього принизливий, — запевняє Леонід Вусатий, друг митця. — Йому вже Героя України треба давати. Хоча й це звання він давно переріс. Іван більше відомий і визнаний за кордоном, ніж у нас. Навіть на виставку, яку він організував у музеї Шевченка в Києві, держава грошей не дала.

Зараз ви читаєте новину «Художнику Іванові Марчуку подарували зірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути