четвер, 15 березня 2012 08:50

Унікальний діючий вулкан на Прикарпатті передбачає землетруси

 

Торік восени Марія Семків, 45 років, із Житомира гостювала тиждень у подруги на Прикарпатті. Об'їздила  усі знані місцини – Буковель, Яремче, музей Писанки у Коломиї. На останок подруга вирішила вразити Марію й повезла у Богородчанський район.

"Мало хто знає, що на Прикарпатті в селі Старуня Богородчанського району, всього за десяток кілометрів від обласного центру, є справжній діючий вулкан. Природне явище — унікальне. Щось подібне можна побачити на євро-азійському континенті біля Керченського півострова в Криму і на Таманському півострові в Росії", - розповідає Марія.

Старунський вулкан — грязевий, і своєму народженню зобов'язаний людям.

Виникло природне явище більше тридцяти років тому на місці колишніх нафтових та озокеритових копалень. У селі цю місцевість називають Дмитриковим полем. Поштовхом до народження прикарпатського чуда став землетрус у румунських горах Вранча.

До наших днів вулкан виріс на три метри і зупинився. З того часу біля нього з'явилися ще кілька малих вулканчиків. Сьогодні вони зовсім безпечні для життя людей, бо з-під землі "випльовують" не гарячу магму, а болото і нафту. На полі також розкинулись десятки постійних і тимчасових джерел мінеральної і прісної води.

Сьогодні Старуня — геологічна пам'ятка загальнодержавного значення.

Місцеві жителі вже встигли охрестити Старунський вулкан передвісником землетрусів. І справді, головний вулкан починає оживати задовго до природного лиха. Згідно з гіпотезою науковців, він активізував свою діяльність перед великим землетрусом у Чилі.

На думку академіка, доктора геолого-мінералогічних наук Олега Адаменка, вулкан зреагував на сейсмічну активність, але цікаву гіпотезу потрібно ще дослідити. За його словами, ділянка Старуні реагує на землетруси, які відбуваються у радіусі сотень і тисяч кілометрів — у Румунії, Італії, Ірані, Кавказі і навіть у Середній Азії.

"Старунський комплекс має велике значення у прогнозі землетрусів, —переконаний академік.  - Це унікальне місце у цілому світі".

Зараз ви читаєте новину «Унікальний діючий вулкан на Прикарпатті передбачає землетруси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути