середа, 31 жовтня 2012 14:00

На мусульманському острові Суматра зберігся матріархат
10

Фото: Фото: Марія Шайдрова

Суматра — один з найбільших островів Індонезії. Ця країна має 17 000 островів, кожен з яких є унікальним: має свій клімат, свій народ, мову та звичаї. Більше того, не тільки острови, але й провінції мають власні культуру та традиції.

Мені довелось 1,5 місяці прожити в місті Паданг, що є столицею Західної Суматри. Народ, який проживає в цій місцевості зветься мінанкабау, чи просто мінан.

Паданг вважається серцем мусульманської Індонезії. Тут можна зустріти багатьох дівчат в хіджабах та мечеті на кожному кроці. Але, як я вже зазначала, що кожна місцевість має свою культуру і люди Падангу також в цьому не відстають. Їх вважають народом мінанкабау. І традиційно й до цього часу там зберігся матріархат. Тепер можна собі уявити, що мусульманство тут поєднане з матріархатом та має свої особливості.

В культурі мінанкабау тільки жінка може успадкувати спадок та є родоначальником сім'ї. Це й пояснює синтетичність насадженого мусульманства. Але незважаючи на ці незрозумілості, жінок чоловіки поважають та Аллаху всі завзято вірять.

Люди дуже добрі та відкриті, люблять співати та танцювати. В Індонезії ніхто ніколи не ходить пішки, завжди використовують мотоцикли та моторолери і, незважаючи на екваторіальний клімат, закутуються в одежу як на Північ — боячись загоріти.

Вони смугляві, але від перебування на сонці можуть стати ще смуглявішими, що вважається "немодним" та "негарним".

У всіх традиційних костюмах, в архітектурі та звичаях мінан завжди присутні атрибути "рогів". Будинки побудовані з двома рогами та прикрашені мозаїкою, весільна традиційна сукня теж з незвичним атрибутом. Чому ж так сталося?

За легендою, багато років тому японський імператор бажав завоювати мальовничі краї мінан. Битва закінчилась нічиєю, тому видав останній наказ, який зобов'язував обидві сторони підготувати буйволів для вирішального бою. Імператор знав, що у мінан немає сильних та молодих буйволів та сподівався на перемогу. Але індонезійці виявились кмітливішими - вони взяли невеликих, безрогих телят та зробили їм металеві роги. Буйволята вийшли на поле битви та проткнули струнких буйволів японців, зробивши мінанкабау переможцями. Відтоді народ, як згадку, використовує "роги" як атрибут своєї славетної перемоги над японцями. І виглядає це досить незвично та гарно.

Рис, "буле-буле", океан, пальми та смажені банани оточує кожного, хто потрапить до Падангу. "Буле-буле" - іншими словами іноземець, так зустрічає вас зустрічний перехожий, а також одразу просить сфотографуватись на згадку. Оскільки місто розташоване на березі індійського океану, то мальовничий захід та схід сонця вам гарантований. А коли набридла українська картопля та сало, то гострі подангські приправи та рис стануть для вас незабутніми під час подорожі. Адже падангська кухня — найгостріша серед всіх інших, які існують на 17 000 островах.

Кокосові пальми допоможуть під час цунамі. Нам радили : "Тільки-но цунамі наближається, одразу залізайте на пальму та тримайтесь чимдуж".

Зараз ви читаєте новину «На мусульманському острові Суматра зберігся матріархат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути