середа, 05 серпня 2015 12:47

"До Майдану було багато росіян. Зараз їхати бояться" - до цілющого гейзера на Херсонщині їдуть з усього світу
12

Фото: Ельдар Сарахман

Неподалік села Облої в Голопристанському районі на Херсонщині є природній гейзер, що за своєю унікальністю не поступається Мертвому морю, а за хімічним складом джерело не має аналогів у Європі. Секрет його популярності в тому, що з глибини 1527 метрів витікає гаряча мінеральна вода температурою близько 70 градусів. Основу унікальних мінералів, яких містить ця вода, складають - бор, бром та йод. Вода в джерелах буро-коричневого кольору, дуже солона і має стійкий запах йоду та мастила.

Цей гейзер в Херсонській області був відкритий ще в сімдесятих роках, а потім просто залитий бетоном. Розконсервували ж його під час буріння нафтової свердловини в далеких 70-тих роках і з того моменту цей гейзер полюбився туристам

В джерелі є три купальні. Дві - з гарячою водою і одна з лікувальними грязями. Вода в першому басейні ближче до виходу джерела з-під землі має температуру 70 градусів. В другому - близько 40. На території купалень є дерев'яні кабінки для переодягання та приміщення, де можна замовити масаж. Їхати на гейзер краще ввечері, коли спадає спека. Дістатись можна практично з будь-якого куточку Херсонської області. Людей групами до 10-15 людей возять екскурсійними турами, але час перебування обмежений годину-дві. Перевага їхати на власному авто - можливість залишитись на цілий день. Вартість перебування години в купальні складає 30 гривень.

"До Майдану близько 90% з усіх відвідувачів були росіяни. Зараз, правда, бояться їхати, - розповідає наглядач Анатолій. Тримає блокнот, де відмічає кількість відвідувачів. "Сюди приїжджають з усього світу. Багато білорусів, росіян, поляків, німців, болгар і навіть китайців. Українців майже не було. Зараз побільшало. Українці взагалі мало знали про цей гейзер. Може хоч зараз ця ситуація виправиться і краще пізнають Херсонщину".

Купання рекомендується людям, що мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом, щитовидною залозою, захворюванням дихальних шляхів та нервової системи, шкірні захворювання, захворювання судинної системи, системи кровообігу та опорно-рухового апарату. Крім самого купання та грязових ван люди можуть дихати випарами води прямо над ринвою. такі процедури очищують дихальну систему та зміцнюють імунітет до гострих распіраторних інфекцій. Наглядачі не рекомендують перебувати у купальні більше п'яти хвилин, бо це серйозне навантаження на організм.

Зараз ви читаєте новину «"До Майдану було багато росіян. Зараз їхати бояться" - до цілющого гейзера на Херсонщині їдуть з усього світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути