вівторок, 30 вересня 2014 17:30

4 пам'ятки Одеси, які можна подивитися за 1 день
24

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Одесити часто кажуть, що в їхньому місті треба провести щонайменше три дні, аби побачити головні туристичні принади. Хоча у тих, хто опинився в Одесі на короткий період, а саме — на один день, все ж є нагода відвідати і побачити основні цікавинки. Пропонуємо підбірку місць Одеси, всі з яких можна встигнути побачити протягом дня.

Варто зауважити, до списку не включені вулиця Дерибасівська, Пам'ятник дванадцятому стільцю та Дюку Рішельє, Оперний театр та Приморський бульвар. Бо кажуть, що саме ці цікавинки спадають на думку навіть тим, хто в Одесі жодного разу не був. Всі ці пам'ятки ви обов'язково побачите, бо стоять вони в місцях, про які йтиметься нижче.

Одеський пасаж. Дехто каже, архітектура Пасажу нагадує їм віденьські собори. Інші — що будівлі тут схожі на ті, що в центрі Праги. Пасаж в Одесі збудували у 1886 році в стилі бароко за проектом архітектора Влодека. Всередині — вкритий дахом дворик, де зараз знаходиться кілька магазинів. Над проходом — скляний дах, а між ним — помпезні скульптури. Також в цій будівлі знаходиться знаменитий одеський готель "Пассаж".

Грецька площа. Гуляючи вулицею, і справді складається враження, що всього "грецького" тут багато. Щоправда сучасні будівлі наблизили до грецького стилю вже в теперішні часи. Зокрема, це стосується торгового центру "Афіна", найвищої будівлі історичного центру Одеси. А сама назва вулиці "грецька" теж не випадкова. Ще Катерина ІІ планувала заселити місто народами, які сповідують православ'я, і які були в Османській Імперії. На той час саме греки складали значну кількість жителів міста.

Міський сад. Одесити кажуть, якщо Дерибасівська — це душа міста, то міський сад — це його серце. Тут одеську кухню пропонують безліч якісних ресторанів і кафе, гіди водять на екскурсії, самі мешканці відпочивають на лавках, а ввечері слухають концерт біля ротонди. Сад знаходиться в самому центрі міста, а саме — між вулицями Гаванною та Преображенською. До речі, це місце усього на кілька років молодше за саму Одесу, а відкрити сад вирішив брат засновника міста консул Фелікс де Рібас.

Пам'ятник засновнику міста де Рібасу. Непримітна на перший погляд цікавинка розташувалася в самому кінці вулиці Дерибасівська. Хосе де Рібас тут був і є знаменитою особистістю. Про нього навіть писав сам Байрон, а французькі офіцери прагнули і мріяли служити під його командуванням. Підлеглими де Рібаса були і граф Ланжерон, і Дюк де Рішельє. Замовте екскурсію містом, і гіди обов'язково повідають вам кілька місцевих легенд, пов'язаних з особистістю де Рібаса.

Зараз ви читаєте новину «4 пам'ятки Одеси, які можна подивитися за 1 день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути