вівторок, 05 березня 2013 06:00

У шахті влаштували футбольне поле та концертний зал

— Із шахтарями спускалися у двоповерховій залізній кліті. Спуск зайняв декілька хвилин, — розповідає киянка Олена Яресько.

Із друзями була на екскурсії в шахті "Родіна" в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. Це найглибша в Європі. Залізну руду добувають на глибині 1,3 км.

— Залізна руда чорна. Але навколо шахти все вкрите червоним пилом. Навіть коти і собаки червоні. Ми переодяглися у робу шахтарів, нам видали ліхтарики, — згадує Олена. — В шахті завжди горить світло, стіни забетоновані. Стрілки на коліях автоматичні. Нас заводили в диспетчерську. На пульті видно рух підземних поїздів.

3-годинна екскурсія коштує 70 грн. Екскурсії також влаштовують на соляні шахти селища Солотвино Закарпатської області.

Там є підземне озеро, соляні тунелі. На сувенір дарують 300-грамову грудку солі. На глибині 300 метрів є санаторій. Лікують астму, ревматизм, псоріаз. Пацієнти нагору не піднімаються. Там їдять і ночують. У палатах із соляними стінами 23 градуси тепла. У повітрі мікробів удесятеро менше, ніж в операційній. Бронхіт лікують за три дні.

У місті Соледар за 100 км від Донецька теж влаштовують екскурсії соляними шахтами. Копальні — на глибині 300 м. Туристи проходять 700 м під землею. За екскурсію платять 150 грн.

Заводять на підземне футбольне поле та в концертний зал. У лабіринтах розставили скульптури із солі — гноми, пальми і скрині. Можна пограти в більярд, шахи й теніс.

Концерт слухали в касках та халатах

У соляній шахті в Соледарі облаштували концертний зал. 2004 року Донбаський симфонічний оркестр із диригентом австрійцем Куртом Шмідтом виконував музику Моцарта і Штрауса. Співала солістка Віденської опери Вікторія Лук'янець.

- Є лише два-три театри, акустика в яких краща за цю шахту. Ноти за мить підлітали до стелі, а спускалися повільно, наче хмарини, — розповідав після концерту Курт Шмідт.

Його слухали 200 глядачів. Квитки купували по 5 тис. грн. На концерті сиділи в касках та халатах.

Зараз ви читаєте новину «У шахті влаштували футбольне поле та концертний зал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути