пʼятниця, 07 травня 2010 05:45

На кожній з трьох точок треба постояти не менше п"яти хвилин

Автор: фото: Олексій ГОРБАЧЕВСЬКИЙ
  На горі Тотоха у селі Медвин на Київщині люди шукають лікувальні місця. Позитивну енергію визначають обручкою, яку намотують на нитку. Вона має крутитися колом
На горі Тотоха у селі Медвин на Київщині люди шукають лікувальні місця. Позитивну енергію визначають обручкою, яку намотують на нитку. Вона має крутитися колом

— Поїдеш прямо трасою в бік Звенигородки, метрів 400. Потім звернеш в ліву руку, минеш стару тракторну бригаду. Спустишся бруківкою на низ і біля закинутої криниці звернеш вправо. За селом буде насипна дорога. Біля ряду верб наліво і гору вже буде видно, на ній прапор, — пояснює дорогу до гори Тотохи літня жінка, яка продає яблука при в"їзді до села Медвин на Київщині.

Від Києва сюди близько 150 км.

— Знаєш, як там поводитися? Щоб собі не нашкодити, вибирай правильно місце. Прив"яжи до нитки обручку або хрестик. Тримай його над різними місцями. Там, де не рухається, минаєш, де закрутиться колом, стаєш. Бо там корисна енергія, яка може вилікувати хворобу, покращити здоров"я.

Поряд проїжджають дві автівки. Однією повертаються згори, іншою заблукали, перепитують дорогу. Навколо гори проорана свіжа смуга, щоб водії не змогли заїхати далі. На вершині встановили саморобний прапор. Це стародавній знак триєдності світу, який є у багатьох народів. Також стоїть табличка з написом: "Українська пам"ятка археології. Городище. Охороняється законом".

На Тотосі спілкуються пошепки.

— Зараз усі розійдуться, — каже тихо жінка чоловікові. — Треба роздягтися й лягти голим попереком на точку.

Чоловік на пропозицію не погоджується. Кажуть, на горі є три точки, які розташовані так, що створюють трикутник. Місцеві шанувальники Тотохи розробили спеціальний ритуал. На кожній точці треба постояти не менше 5 хв. Переходити на іншу за годинниковою стрілкою. Рекомендують лягати на них хворими місцями.

— Це лише легенди. Насправді, будь-яка точка Тотохи рівносильна. Енергія розповсюджується тут як вертикально, так і горизонтально, — розповідає Іван Салата, 48 років, уродженець Медвина. Він і встановив на горі прапор. — Тотоха має тюркське походження і перекладається як "особливий". В старослов"янській та староукраїнській мовах такого слова немає. Сюди треба йти з чистою думкою, підніматися поодинці. Навіть якщо нічого не відчуваєте, тіло все одно сприймає енергію, просто на іншому рівні. Подібних місць на Землі чимало. Але за потужністю енергії Тотоха може порівнятися лише з Алтаєм і Байкалом.

Потужнішу енергію має Холодний Яр

Володимир, 42 роки, столичний екстрасенс, їздив на Тотоху перевірити її енергію. Каже, вона справді є, але не настільки сильна, як про це говорять.

— З Алтаєм не зрівняти. Потужнішу енергію має Холодний Яр.

Не усі селяни можуть сприймати цілющі властивості гори.

— Я там з бабою стільки разів пасла череду, але нічого не відчувала, — згадує жителька Медвина 16-річна Олена.

Баба Марина, 70 років, із сусіднього села Побережка навпаки вірить у чудо-гору. Каже, завдяки їй вилікувала болі в спині.

— Стаєш на точки босими ногами. Й вони починають пекти вогнем. Тепло розливається тілом.

Щороку на Тотоху приїжджає все більше українців. Готелів у Медвині немає. Підприємливі селяни скупили старі хати й здають туристам. В об"явах про продаж будинків вказують: "Продам будинок в с. Медвин. Поряд є цілюще місце — гора Тотоха, де можна відновити енергетичний баланс організму й вилікуватися від багатьох хвороб".

На Тотосі були Віра Ульянченко, яка очолювала Секретаріат президента Ющенка, і лідер Соцпартії Олександр Мороз. Його рідне село Буда знаходиться за 35 км від Медвина. Розповідають, поряд з горою побудують готель або оздоровчий центр. Люди побоюються, що незабаром вхід на гору буде платний.

Зараз ви читаєте новину «На кожній з трьох точок треба постояти не менше п"яти хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути