вівторок, 08 лютого 2011 07:00

Можна політати на чарівному килимі

У Варшаві відкрили науковий центр, де можна говорити з роботами та розпалювати вогонь за допомогою лінзи. У Центрі Коперника відвідувачам дозволяють ставити різні досліди.

— Для більшості дітей наука нудна, а тут їм весело, вони із задоволенням усе розглядають, — розповідає польська студентка Олена Слободян, 23 роки. У музеї була кілька разів. Каже, черги тягнуться аж на вулицю. — Можна писати ієрогліфами, керувати величезним автомобілем із колесами різних століть, нюхати предмети і тварин. У кабіні-боксі я відтворювала землетрус, викликала торнадо. Трусило так сильно, що ставало страшно. Але найбільше мені сподобалося літати на чарівному килимі. Його підіймає повітряна подушка, витримує до 150 кілограмів.

На 20 тис. кв. м розташували понад 350 унікальних експонатів. Пояснення до них є польською та англійською. У Центрі діють п'ять виставок. Через рік відкриють іще парк винахідників та мультимедійний планетарій.

— Там є єдиний у світі театр роботів. Вистави показують щодня по кілька разів. У репертуарі лише п'єси письменників-фантастів. Зараз іде "Принц Феррікс та принцеса Кристал" за мотивами творів Станіслава Лема. З акторами-роботами можна поспілкуватися на різні теми.

За два місяці Центр Коперника відвідали понад 10 тис. людей. Групові екскурсії розписані на рік наперед. Вони вдвічі дешевші. Вхідний квиток для дітей від 2 років коштує на наші гроші 109 грн, для дорослих — 117.

Зараз ви читаєте новину «Можна політати на чарівному килимі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути