четвер, 08 жовтня 2009 18:08

Критське море найтепліше в жовтні

Автор: фото: Тарас Подолян
  Маяк на узбережжі міста Іракліон, яке вважають символічною столицею острова Крит. Температура води тут 30 градусів
Маяк на узбережжі міста Іракліон, яке вважають символічною столицею острова Крит. Температура води тут 30 градусів

Киянин 37-річний Олександр Бородян два роки працює гідом у місті Херсонес на грецькому острові Крит. Отримує 1000 євро за місяць. Доти учителював у київській школі. В Україну приїжджає на зиму.

— Узимку на острові роботи немає. Більшість греків ходять в уніформах, бо працюють у сфері туризму. Зимою живуть на гроші, зароблені в сезон.

Робочий день гіда починається рано. Двічі на тиждень доводиться прокидатися о 4 годині.

— О п"ятій вже на роботі, аж до одинадцятої вечора. На Криті гуляння починаються вночі, коли спадає спека. Удень туристи засмагають на пляжах або їздять на екскурсії. Найчастіше обирають поїздки до монастирів. Попит має монастир у місті Превелі — там зберігається частина хреста, на якому розіп"яли Ісуса Христа. 1943-го німці хотіли вивезти його на літаку, але жоден не зміг злетіти в небо.

На Криті є 12 чоловічих і сім жіночих монастирів. В усі, крім монастиря Агія Тріада, жінок пускають простоволосих, у шортах, з оголеними плечима.

Олександр водить на екскурсії російськомовних туристів. Бере за це 40–150 євро, із дітей удвічі менше. Якщо дитину тримати на руках, за неї можна не платити. Дешевше обходиться поїздка без гіда. За 80–100 євро беруть машину напрокат. Більшість греків мають авто або мотоцикли. Таксисти возять "мерседесами", беруть 1 євро за кілометр.

Крит омивають Критське, Лівійське й Егейське моря. Найхолодніше море на півдні — Лівійське. Там постійні вітри. Критське — найтепліше в жовтні. Купаються в ньому до грудня.

Шведи дають щедрі чайові та купують найдорожчі шуби

— Торік я плавав на Новий рік. Море таке, як Дніпро в серпні, — розказує Олександр. — Зараз тепло. Найбільше німців, італійців. Чимало росіян. Їх місцеві не люблять, бо ті залишають на пляжі  купу "бичків" і пустих бутилок. Найпривітніші місцеві до французів і шведів: вони дають щедрі чайові та купують найдорожчі шуби.

Олександр разом із москвичкою Дашею, 27 років, тримає на Криті у Ханії бутик із шубами та шкіряними куртками. На дверях висить табличка "Мы разговариваем на русском". Радять торгуватися. Ціну можна збити наполовину.

Із наближенням зими ціни на послуги дешевшають. Острів на кілька місяців завмирає. Магазини одягу працюють лише до обіду.

— Раніше переліт на Крит коштував 600 доларів. А місяць тому до мене мама приїжджала. За "гарячу" путівку на тиждень із проживанням у п"ятизірковому готелі заплатили 500 євро. Годували її двічі на день. На сніданок — мюслі, салати, м"ясо на грилі, сосиски. Яйця розкладені у три корзини — варені

по 1, 3 і 5 хвилин.

Найпоширеніший продукт — оливкова олія. Її додають до всього. Якість залежить від кислотності: що нижча — то краща олія. З кислотністю до 0,3% виготовляють із м"якоті, від 1% — із кісточок оливок. На ній смажать, використовують також у косметиці.



Для немовлят віза до Греції безплатна


— Пенсіонери, діти та студенти можуть безкоштовно отримати візи в Грецію, Болгарію і Туреччину, — каже Микола Шенг, 23 роки, менеджер туристичної фірми "Альма Тур". — Із вересня візи до Греції коштують 35 євро.

На дітей та пенсіонерів потрібно подавати документи, але мито з них не братимуть. Пенсіонери мусять мати пенсійне посвідчення. Візи оформляють за тиждень. Термінові — за чотири дні — коштують 70 євро.

До консульства потрібно здавати анкету з кольоровими фото дітей від року. Раніше вимагали від 5 років. Якщо людина запізнюється на рейс або хоче ще побути в країні, візи можна продовжити, .

Павло СИВОКІНЬ

На острові немає крадіжок

На Криті низький рівень злочинності. Тут найменше розлучень у Європі.

— У чотирьох університетах острова дівчатам викладають дисципліну "Догоджання чоловікові". Учать, як найкраще задовольняти коханого в ліжку. Тому й розлучень мало, — розповідає Олександр Бородян. — На острові немає крадіжок. Крит схожий на велике село, в якому всі знають одне одного. Якщо в когось зник мопед, його знаходять наступного дня.

Зараз ви читаєте новину «Критське море найтепліше в жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути