вівторок, 25 грудня 2012 00:30

Ярославський продав "Металіст"

Автор: фото з сайта www.time-football.com
  Олександр Ярославський купив ”Металіст” 2004 року
Олександр Ярославський купив ”Металіст” 2004 року

53-річний Олександр Ярославський припинив фінансувати харківський "Металіст" — бронзового призера футбольного чемпіонату України. Він пішов із посади президента клубу.

— За сім років я інвестував у "Металіст" 570 мільйонів доларів, — каже Ярославський російською. — Але незрозумілі претензії міської влади до мене змусили залишити клуб. На команду чинять безпрецедентний психологічний тиск. Я йду, але не кидаю "Металіст" напризволяще. Навпаки: дію в його інтересах. Зі зміною інвестора усувається особистісний фактор і залишається джерело фінансування клубу.

Причиною відходу Ярославського з клубу начебто став його конфлікт із Геннадієм Кернесом, міським головою Харкова. Останній наказав повернути стадіон "Металіст" у повну власність міста. Ярославському належала частина підтрибунних приміщень і кілька об'єктів на території арени.

— Я вклав 30 мільйонів доларів у реконструкцію стадіону. Ще 50 мільйонів надійшли з державного бюджету. Чому стадіон має повністю належати місту? Якби мені повернули 30 мільйонів, міг би докласти ще 80 — і звести нову сучасну арену. Хоче Кернес стадіон — хай забирає. Тільки разом із клубом, на який я витрачаю 48 мільйонів доларів щороку.

Клуб придбала група компаній "Газ Україна". Її очолює 27-річний Сергій Курченко, юрист за освітою.

— Я думаю, Курченко реально стане власником "Металіста", — каже "ГПУ" харківський економіст  Олександр Кірш, 51 рік. — Інформацію, що Курченко — підставна особа, а за ним стоїть син президента Олександр Янукович, уважаю недостовірною. Для чого Януковичу-молодшому "Металіст", якщо він уболіває за "Шахтар"? Придушити "Металіст"? У таку версію теж не вірю. Харків'яни зробили реальний прорив, але поки що не конкуренти клубу Ріната Ахметова. Курченко — уболівальник "Металіста". Його можна було бачити на стадіоні під час домашніх матчів команди.

Конфлікт Ярославський — Кернес став лише формальним приводом для продажу "Металіста". Заява харківського міського голови виникла не просто так. І ситуація не була такою критичною, щоб Ярославський не міг домовитися з Кернесом.

— На вже колишнього президента "Металіста" чинили політичний тиск, — говорить Кірш. — Враховуючи це, думаю, він продав клуб за заниженою ціною. Порядок цифр назвати не можу — не орієнтуюся (журнал "Форбс" оцінив вартість "Металіста" у $53 млн. — "ГПУ").

Ярославський купив "Металіст" 2004 року, коли клуб виступав у першій лізі. За цей час він став одним із провідних в Україні: шість разів поспіль ставав бронзовим призером чемпіонату, виступав у єврокубках. Вийшов на річний бюджет $48 млн. Статки самого Ярославського оцінюють у близько $900 млн.

— Чув, що в Ярославського проблеми в бізнесі, — каже Кірш. — Компанія Курченка точно не бідніша, може вкладати більше за попереднього власника. Було б бажання. Дуже важливим для "Металіста" стане рішення спортивного суду в Лозанні.

Йдеться про начебто договірний матч "Металіст" — "Карпати" у квітні 2008-го. Федерація футболу України 2,5 року тому зняла з клубів по дев'ять очок. Виконання рішення було призупинене, бо "Металіст" і "Карпати" подали апеляцію до спортивного арбітражного суду в швейцарській Лозанні. Його вердикт мають оголосити навесні 2013-го.

— Напевне, Курченко та Ярославський цю ситуацію обговорювали, — каже головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков, 42 роки, уродженець Харкова й уболівальник "Металіста". — Новий власник отримав певну інформацію з цього приводу. Наявність судового позову серйозно впливає на вартість угоди. І невідомо, що в цій ситуації зіграло вирішальну роль — питання зі стадіоном чи Лозанна. Останній фактор уважаю важливішим.

Поки що новий інвестор сказав кілька ні до чого не зобов'язуючих слів. Але якщо від нього пролунає фраза, що "Металіст" робитиме ставку на молодих футболістів, це означатиме, що клуб "зливають". Зазвичай таке кажуть, коли хочуть заощадити.

Зараз ви читаєте новину «Ярославський продав "Металіст"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути