пʼятниця, 01 січня 2016 00:35

"Вихід до чвертьфіналу Євро-2016 стане успіхом"

 

Тренер "Дніпра" Сергій Нагорняк, 44 роки, згадує найбільш пам'ятні футбольні події 2015 року і говорить про те, чого чекати 2016-го.

Чому найбільше раділи минулого року?

— Успіху "Дніпра" в Лізі Європи та виходу збірної України до фінальної частини Євро-2016. Для мене це рівнозначні радісні події. Можливо, результат дніпропетровців переживав трохи бурхливіше. Річ не в місці роботи. Просто від збірної всі чекали успіху. Від "­Дніпра" — ні. Назвали б ідіотом того, хто сказав би напередодні сезону, що клуб зіграє в фінальному матчі Ліги ­Європи.

Чого бракувало команді, щоб здобути трофей?

— Удачі й досвіду. Суперник — "Севілья" — не вперше брала участь у матчі такого статусу. Ми — дебютанти. Попри це, вважаю, грали гідно. Шкода, що не змогли дотиснути іспанців у моменти переваги. На початку другого тайму за рахунку 2:2, наприклад. Вирішальний гол теж пропустили після ­своєї помилки, а не надзусиль суперника. Це — факт, але дорікнути хлопцям все одно не можу. Вони зробили велику справу. Усі пам'ятатимуть той сезон до кінця життя.

Чому збірна України не змогла посісти бодай друге місце в групі та вийти до фінальної частини чемпіонату Європи напряму?

— Програли Словаччині стартовий поєдинок. Удома. Не змогли зібрати оптимальний склад через травми. Але це ще півбіди. Коли словаки вдома нелогічно перемогли іспанців, стало ясно, що нам буде надскладно посісти місце вище ніж третє. Так, навіть ця позиція могла вивести на Євро без стикових матчів. Але мене завжди тішили розмови: мовляв, не обіграли другий склад Іспанії. Я ­думаю, що навіть третій склад цієї збірної не поступиться нашій. А зіграли ми останній поєдинок відбору дуже добре. Не пощастило, що у воротах суперника був Давид де Хеа. Знаю, що іспанські футболісти після матчу говорили: якби стояв Касільяс, два м'ячі з сітки своїх воріт ми вийняли б.

Що стало основним чинником у перемозі України над Словенією в стикових поєдинках?

— Ми показали, що краще граємо в футбол і вміємо тримати удар. Перше допомогло українцям під час домашнього поєдинку, друге — на виїзді. Абсолютно закономірна перемога: ми краще підготувалися до матчів. Можу сказати, що навіть не пощастило. Вважаю, після першого поєдинку рахунок мав бути 3:0, а не 2:0. Селезньов влучив у штангу, вийшовши сам на сам.

На що збірна України може розраховувати у фінальній частині?

— Ми "зависли" між другою й третьою позицією в групі. За певних умов, обидві — прохідні до 1/8 фіналу. Фаворит групи — Німеччина. Вони сильніші, але це не значить, що ми неодмінно програємо. Фоменко має добротну збірну, яка може себе показати. Наші шанси проти Польщі я б розцінював вищими. Але в суперника є Роберт Левандовський. Тому — 50 на 50. І не слід забувати про Північну Ірландію. Може створити проблеми. Але Україна показала, що здатна їх вирішити.

Стосовно загальних перспектив — сказати важко. Треба ставити цілі поступово. До 1/8 фіналу треба виходити. Якщо пройдемо далі — це буде беззаперечний успіх. А головні фаворити турніру — Іспанія, Німеччина й Франція.

Чи став несподіваним вихід "Динамо" до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів?

— Частково — так. Бо кияни, певною мірою, дебютант турніру. Маю на увазі те, що не грали в груповому етапі з сезону 2012/13. Молодці. Вважаю, не зовсім заслужено поступилися на виїзді "Челсі". Другий тайм провели на пристойному рівні. А у вирішальній зустрічі з "Порту" показали: саме "Динамо" має бути принаймні другим у групі.

Далі чекає "Манчестер Сіті". Важкий жереб, але не назвав би його "вбивчим". Ця команда — фаворит, але "Динамо" може зробити так, що англійському клубу буде сутужно. І не факт, що в чвертьфіналі гратимуть саме підопічні ­Мануеля Пеллегріні.

2 чемпіонки світу з'явилися в Україні минулого року. Валентина Семеренко з Сум виграла змагання з біатлону в мас-старті. Марія Музичук зі Львівщини стала найсильнішою шахісткою планети.

Зараз ви читаєте новину «"Вихід до чвертьфіналу Євро-2016 стане успіхом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути