четвер, 14 травня 2009 18:18

"В Україні шукав би, як заробити на шматок хліба"

Автор: фото: Іван Вербицький
  Сергій Бєлоглазов  народився у Калінінграді, Росія. Каже, що його туди тягне завжди
Сергій Бєлоглазов народився у Калінінграді, Росія. Каже, що його туди тягне завжди

Сергій Бєлоглазов, 52 роки, — найтитулованіший український борець. Два "золота" на Олімпіадах у Москві та Сеулі, шість титулів чемпіона світу і п"ять Європи — такі найвагоміші здобутки уродженця російського Калінінграда, який усю свідому кар"єру представляв Київ. Сергія та його брата-близнюка Анатолія фахівці вважають найкращими представниками легкої ваги в історії боротьби. Кореспондент "ГПУ" зустрівся з Сергієм Бєлоглазовим у київському Палаці спорту під час одного з міжнародних турнірів.

Як вам стільки років поспіль вдавалося залишатися непереможним?

— У нас з Анатолієм був хороший тренер (Граніт Торопін. — "ГПУ"). Він дав хорошу школу і завжди тримав нас у тонусі. Сьогодні багато хлопців із хорошими даними, але в них немає школи. Є міць, фізична сила, але немає майстерності. Тому і перемоги виходять поодинокими. Стабільності можна досягти лише в тому випадку, якщо твоя майстерність сягає досконалості. Завжди кажу, що ми з братом зробили правильно, залишившись із Торопіним. Хоча інші тренери рвали нас на частини своїми пропозиціями, пропонували шикарні умови і звання.

Нам із Толиком не дозволяли увірувати у власну досконалість тренер і батьки. Мама з татом, а вони прості робітники, нам завжди говорили: "Ніхто вас не штовхав у цей спорт". А Граніт Іванович завжди повторював: "Найголовніша перемога — коли вас люди поважатимуть". Можливо, це банальні речі, але ми до них прислухалися. Сьогодні такого немає. Та багато чого сьогодні нема. У наш час не купували сутички за гроші, що сьогодні роблять часто. Бруду в сучасному спорті надто багато. Тому, можливо, сьогодні звання чемпіона світу, Європи або навіть Олімпійських ігор не таке вартісне. У наш час сезон минав — і всі про твої заслуги забували, все доводилося починати з чистого аркуша.

Тренер вас закривав на базі?

— Ніколи! У нас завжди були довірливі стосунки. Водночас, незважаючи на любов до нас, Торопін ніколи не допускав панібратства. Ми завжди знали, що між тренером і вихованцем існує кордон. Хоча ми до цих пір дружимо з Гранітом Івановичем, спілкуємося з ним. 23 лютого в нього день народження, так ми постійно телефонуємо тренерові у США, вітаємо. Нашого тренера нинішня боротьба не приваблює. Він вважає, що її зіпсували правила. Україна зробила велику помилку, що відпустила від себе такого фахівця.

У жінок боротьба динамічніша й дурніша

Ви з братом у Києві також не залишилися. Чому?

— Завершивши кар"єру, я прийшов у спорткомітет і кажу: "Я закінчив. Якісь думки у вас є?". Мені ніхто нічого не запропонував. Усі ніші тут були зайняті. Ну що ж, голова на плечах у мене є, руки і ноги працюють. Не боявся, що після спорту пропаду. Звичайно, міг би приживатися і тут, у Києві, але мені не хотілося нічого нікому доводити. Неприємно, що в нас донині спортсмени після завершення кар"єри залишаються без діла і вимушені самі шукати, як би заробити на шматок хліба. Оскільки в мене були пропозиції з кількох країн, вирішив не чекати з моря погоди, а виїхав. Правда, до Америки я потрапив випадково. При цьому для мене було важливо, щоб працювати в борцівській країні. США, як і Японія, до таких належать. Толя також не загубився і виїхав працювати спочатку до Канади, а потім до Австралії.

Утім, після багаторічної успішної роботи за океаном ви повернулися до Росії.

— В Америці в мене живуть старші діти від першого шлюбу. Донька вийшла заміж, син навчається в університеті. А тут у мене дві маленькі доньки — двійнята Саша і Катя. Хотілося бути поряд з ними. Але головне, жити в США я не планував. Там можна працювати, там ти завжди потрібен, але ніколи не станеш там своїм. Американці, як, утім, і японці, завжди знали, що в них я назавжди не залишуся і виїду до себе додому. Я народився і виріс у Росії, в Калінінграді, і туди мене тягне завжди.

Ви очолюєте жіночу збірну Росії. Із чоловіками не бажаєте працювати чи не пропонують?

— Я пропрацював у штабі чоловічої російської збірної вісім років. Але коли там почалися національні проблеми, коли сперечалися між собою осетини, дагестанці та інші, та ще і війна в Чечні почалася, вирішив залишитися осторонь. Мені не хотілося бути частиною цих етнічних конфліктів, бажав лише працювати творчо.

Жіночу боротьбу називають більше емоційною, ніж творчою. Це так?

— У жінок хоч ті ж правила, але ситуація зовсім протилежна. Тут боротьба динамічніша, скажімо так, дурніша. Дівчата не розраховують наперед, тут немає прагматизму, властивого чоловічій боротьбі. У мужиків внутрішня напруга велика, але глядач нудьгує.

1956, 16 вересня — Сергій Бєлоглазов народився в Калінінграді

1967 — почав займатися вільною боротьбою

1977 — переїхав до Києва

1979 — уперше виграє звання чемпіона Європи. Пізніше цим титулом він володів ще чотири рази

1980 — виграє "золото" на Олімпіаді в Москві у ваговій категорії до 57 кг

1981 — здобуває першу з шести нагород чемпіона світу

1988 — виграє Олімпіаду в Сеулі та завершує спортивну кар"єру

1990 — очолює збірну Японії з вільної боротьби

1994 — стає наставником збірної США

1998 — повертається до Росії, де працює спочатку з чоловічою, а з 2006-го — з жіночою збірною з вільної боротьби

Одружений вдруге, з Іриною. Виховує двох дітей-близнюків. Від першого шлюбу є син і донька

Зараз ви читаєте новину «"В Україні шукав би, як заробити на шматок хліба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути