четвер, 26 березня 2009 19:00

Юрій Поярков грав у футбол проти Пеле та Ґаррінчі

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Юрій Поярков  працює у Харківському обласному олімпійському комітеті
Юрій Поярков працює у Харківському обласному олімпійському комітеті

— Квитки на футбол вам потрібні? Ні? У вас журналістські акредитації? А, ну тоді зрозуміло. А з квитками ми вирішили б, тут внизу Ярославський у теніс грає, — дворазовий олімпійський чемпіон із волейболу Юрій Поярков, 72 роки, зустрічає нас у клубі "Унікорт" харківського університету за кілька годин до початку повторного поєдинку Кубка УЄФА "Металіст" — "Динамо".

Самі на футбол підете?

— Не ходжу на стадіон. Працюю в обласному олімпійському комітеті і відповідаю за інші види спорту, відстоюю їх. Якщо піду на футбол, скажуть, Поярков зрадив. Хоча футболом з дитинства займався. Уболівав за "Торпедо" Едіка Стрельцова. Знав його особисто, хоча близькими друзями нас назвати не можна і за чаркою не сиділи — на підготовчих зборах, де перетиналися, це ніяк не передбачалося.

В 1960 році ми у Бразилії виграли чемпіонат світу. Після турніру познайомили з тамтешніми футболістами, переможцями Мундіалю-1958. У клубі "Сантос", де виступав Пеле, зіграли показові матчі у футбол та волейбол. А після — банкет. Пеле, Ґаррінча. Абсолютно доступні, сміються, цікавилися методами нашої підготовки.

Завдяки чому СРСР виграв волейбольний чемпіонат світу-1960?

— Нескромно скажу: я задіяв силову подачу— 12 очок у одній із партій приніс. Ну і команда у нас була сильна, злагоджена.

У ваші часи, щоб виграти партію, треба було набрати 15 очок. Нині — 25, але кожне очко зараховується. Як ставитеся до цієї системи?

— Вона зроблена під телебачення, щоб легше було розрахувати тривалість поєдинку. Але негативно вплинула на видовищність, відбила бажання ризикувати зв"язуючому, коли він обирає варіант розвитку атакувальної комбінації. Раніше вона загрожувала обернутися втратою тільки подачі, а нині — цілого очка.

А що принесла у тактику гри поява "ліберо"?

— Нічого особливого. "Ліберо" допомагає зміцненню задньої лінії, але в атакувальних устремліннях особливої ролі не грає. Взагалі у сучасному волейболі технічних гравців меншає, ставка робиться на атлетів.

Ви виграли дві Олімпіади — 1964-го та 1968 років. Яке "золото" далося складніше?

— 1968-го. Готові ми були краще, ніж чотири роки тому. Але на нас, радянських атлетів, дивилися тоді вороже через вторгнення до Чехословаччини. Віра Чаславська, знаменита чехословацька гімнастка, закликала співвітчизників-волейболістів розтерти нас на майданчику. Але з чехословаками ми без проблем упоралися. А на гру з НДР запізнилися — потрапили у "пробки" на шляху до зали. На майданчик вийшли, бо квитки були розкуплені, але попередили — результат матчу можуть переглянути у зв"язку із запізненням. Ми виграли, і на щастя, перемогу залишили в силі. Зате програли США. 2:1 по партіях вигравали, але потім тренер почав випускати резервістів. 2:3. До складу радянської потім викликали, там ще космонавт Герман Титов був. Не привезете "золота", сказали, з волейболом можете закінчувати.

Поїхав до Єгипту за дві тисячі доларів у місяць

Як вийшло, що ви все життя відіграли за харківський "Локомотив"?

— До ЦСКА запрошували неодноразово. Але секретар партійної організації Харківського обкому Олександр Голованьов відстояв, коли надійшла черга в армії служити, сховав. Однак люди з КДБ удома нишпорили. Моїй мамі це інфаркту коштувало.

Немає бажання зайнятися тренерською діяльністю?

— Відтренував своє. У харківському "Локомотиві" працював два роки. Але не влаштовував мене матеріал, який отримував. Багато вимагав від спортсменів і це їм не подобалося. А у 1990–1991 роках поїхав працювати до Єгипту, щоб поправити матеріальний стан. Дві тисячі доларів на місяць заробляв. У "Буревіснику" як гравець 450 карбованців мав. За перемогу на чемпіонаті світу — 3000 карбованців. А за олімпіаду таку ж суму тільки в доларах.

Наприкінці січня Юрія Пояркова включили до залу волейбольної слави.

— Розташований він у містечку Холіок, у США. Прикметне містечко, там і зал баскетбольної слави є. Вулиці маленькі. Можливо, одне з них моє ім"я носитиме.

Славетний волейболіст одружений удруге. Нинішня дружина юрист. Має 45-річного сина та доньку, яка закінчує 11-й клас.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Поярков грав у футбол проти Пеле та Ґаррінчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути