пʼятниця, 27 вересня 2013 07:00

Тренер завжди один

Мало хто знає тепер, що словосполучення "головний тренер" у нашому футболі виникло 1982 року за досить курйозних обставин. Доти в радянських командах були "старші тренери". Коли ж навесні 1982-го на допомогу тренеру збірної СРСР — тоді ним був Костянтин Бєсков — призначили Нодара Ахалкаці й Валерія Лобановського, виникла колізія. Додаткові тренери збірної хотіли теж бути "старшими". Так і зробили, назвавши Бєскова "головним". Із цього й почалося.

Насправді ж тренер у футбольної команди завжди один. На міжнародному рівні ніяких "головних тренерів" немає. Не вірите — зайдіть на сайт Міжнародної федерації футболу — ФІФА і подивіться. Там усі "головні тренери" називаються просто "коуч", тобто "тренерами". Це ж саме стосується й арбітрів — "головні арбітри" є лише в нас.

Заміна помічників Олега Блохіна в "Динамо" викликала зливу відгуків, коментарів і версій. Можливо, тому, що кожен з асистентів Блохіна — і колишніх, і нинішніх, і наступних — має гучне футбольне ім'я, і був, без перебільшення, видатним футболістом свого часу. Якби звільнили просто умовного "Сидоренка", ніхто б нічого не коментував. Але ж пішли тренери з такими іменами!

Ось тут нам і допоможе визначеність із термінами, із якої ми почали. Попри свої гучні імена, Михайличенко, Баль та Роменський були тільки помічниками. Відповідальність за виступи команди — лише на одній людині, Олегові Блохіну. А називати його можна хоч "головним", хоч "генеральним", хоч іще як. І саме Блохіну, як і будь-якому іншому футбольному тренеру, дістануться і слава від перемог, і критика після поразок.

Згадаймо історію. Усі видатні команди ми пам'ятаємо в особі їхніх футболістів та тренера. Коли згадується ще хтось — перший секретар, президент, лікар, адміністратор тощо — значить, історія ця не дуже приємна. Тому що тренер у футболі завжди один. І не лише у футболі. Мабуть, тільки спортивні історики і статистики пам'ятають, хто був помічником чи помічниками, наприклад, Ігоря Турчина — легендарного українського тренера з гандболу. А хто помічник нинішнього тренера нашої баскетбольної збірної Майка Фрателло? Помічники ці, звісно, були і є. Але кому вони цікаві, крім професіоналів?

Тому вважаю, що зміни помічників тренера "Динамо" є суто технічним внутрішнім питанням. За рівень гри команди, її підготовку та результат продовжує відповідати одна людина — тренер Олег Блохін.

Зараз ви читаєте новину «Тренер завжди один». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути