четвер, 06 вересня 2012 07:30

Шовковський не гратиме більше за збірну

  Олександр Шовковський провів за національну команду України 92 матчі. Пропустив 76 м’ячів
Олександр Шовковський провів за національну команду України 92 матчі. Пропустив 76 м’ячів

Олександр Шовковський, 37 років, вирішив закінчити виступи за національну команду України з футболу. Про це голкіпер заявив у розмові з головним тренером команди Олегом Блохіним.

Нагадуємо головні "точки" кар'єри Шовковського у збірній.

1. 13 листопада, 1994 року — дебют

19-річний Шовковський почав із "нуля". Це було не важко: не пропустити в домашній грі проти Естонії, відбір на Євро-1996. Україна виграла — 3:0. Перша перемога наших футболістів у офіційних матчах.

2. 7 червня, 1997 року

Не пропустив жодного гола в домашньому матчі проти Німеччини, тодішніх чемпіонів Європи — 0:0. Німці грали на нічию і тому від оборони. Але і наш воротар був на рівні.

Після цього поєдинку стало зрозуміло, що Шовковський остаточно виграв суперечку в Олега Суслова за право бути основним у відбірному циклі Кубка світу-1998.

3. 15 листопада, 1997 року

Втрачає перший шанс поїхати на Кубок світу. Україна грає внічию з Хорватією в повторному поєдинку плей-оф. Не зумів зреагувати на рикошет після удару Бокшича. Після матчу заспокоює тодішню дружину Власту, кажучи, що молодий і на мундіалі ще зіграє.

4. 27 березня 1999 року

Франція — Україна — 0:0, відбір на Євро-2000.  Таких шансів, як у Андрія Шевченка, тогочасні чемпіони світу в матчі не мали. Але не пропустити на "Стад де Франс", де менше року тому три голи вийняв знаменитий бразилець Таффарел, треба було дуже постаратися. Таффарелу двічі забив Зідан. У домашній грі проти України найкращий футболіст світу 1998 року не брав участі через травму. Зате за півроку вийшов у Києві. Шовковський знову "сухий"— 0:0.

5. 13 листопада 1999 року

Найбільший провал. Словенія — Україна, плей-оф за право зіграти на Євро-2000. 84 хвилина, рахунок — 1:1, Шовковський виходить із воріт до бічної лінії, вибиває м'яч, що лягає на ногу Міленко Ачимовичу. Півзахисник суперника б'є, не роздумуючи, з центра поля — голкіпер у ворота повернутися не встигає. 2:1 на користь Словенії.

За чотири дні на останніх хвилинах домашньої гри Шовковський вбігає у чужий карний майданчик на розіграш кутового, навіть дістається м'яча. Той у ворота не потрапляє — 1:1, і героїчні матчі проти Франції та Росії уже нічого не важать.

Для голкіпера починається найважчий період у кар'єрі: травми, помилки, критика у пресі. Його місце у воротах збірної та клубу уже не залізне — прийшов Віталій Рева. Статус беззаперечно першого Шовковський поверне тільки на початку 2003-го.

6. 26 червня 2006 року

Найкращий матч за збірну. 1/8 фіналу Кубка світу. Швейцарія — Україна — 0:0. У серії післяматчевих пенальті Шовковський бере усі три удари. Стає героєм нації, виводячи збірну до чвертьфіналу.

7. 29 лютого 2012 року

Останній матч. Товариський проти Ізраїлю. 3:2 на користь України. Шовковський не пропустив жодного гола, бо грав тільки до перерви. За два місяці він ушкодить плече у луцькому матчі за клуб і пропустить Євро-2012

 

"Найкраще б йому підійшов іспанський чи французький чемпіонат"

— За манерою гри Шовковський нагадує мені данця Петера Шмайхеля, — каже  найкращий воротар України-1993 Ігор Кутепов, 47 років. — Така ж упевненість і харизма. Якби Олександр поїхав за кордон, йому найкраще підішли б першості Іспанії чи Франції. Там дуже важлива гра на лінії. З цим у Олександра все гаразд. Не в "Реалі" чи "Барселоні", але в клубах, що борються за єврокубкові місця, він спокійно міг би грати.

 

Зараз ви читаєте новину «Шовковський не гратиме більше за збірну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути