вівторок, 05 січня 2010 18:20

"Симонян підійшов до мене й вибачився"

Автор: фото з сайту www.moifoto.ru
  Віктор Чанов працює генеральним директором українсько-американської фірми, яка займається будівництвом
Віктор Чанов працює генеральним директором українсько-американської фірми, яка займається будівництвом

Віктор Чанов, 50 років, 2007-го працював тренером воротарів київського "Динамо". Але уже за рік поступився місцем Сергієві Краковському і повернувся у бізнес.

— Коли відчув, що таке український футбол зсередини, дивитися на нього бажання зникло надовго, — каже Віктор. — Дружина була категорично проти того, щоб я повертався у футбол. У нас через це навіть до скандалів доходило. Галя одразу говорила, що сучасна гра не для мене. Тому що то вже не футбол, а бізнес.

Як вам атмосфера у нинішньому "Динамо"?

— Змінилося все. Скажімо, стосунки між тренерами і гравцями. Футболіст підписав контракт і при будь-якій потребі може його тицьнути наставникові. То раніше Валерій Васильович вольовим рішенням міг відправити недисциплінованого підопічного куди подалі з "Динамо". Тепер же на претензії тренера є одна відповідь: "Ось умови мого контракту. Будьте добрі, виконуйте їх". Дивився журнал Viva. На обкладинці — Шовковський із голим торсом і з келихом вина. Тоді дружина мене запитала, що було б, якби я з"явився на сторінках преси в такому вигляді років 30 тому. Мабуть, підіймав би з низів одну з команд далекого Сибіру, — сміється. — Але була дисципліна, була взаємоповага, була й команда.

Ви безліч разів публічно клялися, що кинете палити.

— Може, після 50-ти вдасться нарешті позбутися цієї згубної звички. Палю понад 30 років. Я ще пізно почав, адже зазвичай цигарку до рота беруть ще в школі. Я вперше спробував, коли у складі молодіжної збірної СРСР поїхав в Італію. Пам"ятаєте, тоді були такі коричневі сигарети "More"? Спробував їх — і так на все життя. Потім доводилося від тренерів ховатися.

Лобановський мені згадав той епізод днів через три

За помилки на полі вас дуже сварили?

— Ні. Ставилися з розумінням. Хто б як не помилився, програвала завжди команда в цілому, а не окремо взятий гравець. Так нас привчив Лобановський. Він говорив: "Ми програли". Потім, при закритих дверях, на базі тренер міг вказати на помилки. Але публічно — в жодному разі. Навіть після того курйозного випадку 87-го, коли я в матчі з шотландським "Рейнджерсом" кинув м"яч у спину Балтачі, і суперники забили нам гол, ніхто не дорікнув. Таке іноді з кожним буває. Пригадую, Лобановський мені згадав той епізод днів через три. Та й то, викликавши в кабінет, запитав, як почуваюся психологічно. Там без будь-яких пояснень було очевидно, що винен я. "Ну, все, давай забудемо. Не було!" — сказав тоді Васильович.

У збірній СРСР ви постійно були в тіні Ріната Дасаєва. При цьому вас чимало спеціалістів й досі оцінюють вище.

— Розумієте, у футболі також політика замішана. Хтось був зацікавлений, щоб у складі збірної СРСР не було одинадцяти киян. І Лобановському, щоб йому не заважали створювати таку збірну, яку він хотів, треба було зважати на вказівки згори.

Правда, що напередодні 1/8 фіналу чемпіонату світу 1986 року було таємне голосування, де гравці висловилися за те, щоб у воротах був Чанов, а не Дасаєв?

— Правда. Лобановський часто практикував подібні голосування — й у "Динамо", й у збірній. Перед відповідальними матчами кожному гравцеві після сніданку давали папірець, і ми писали свій варіант складу. Валерій Васильович часто прислухався до думки колективу. Однак у Мексиці все одно поставив Дасаєва. Потім, після матчу, Микита Павлович Симонян, який був помічником Лобановського, підійшов до мене й вибачився. А таке бувало дуже рідко.

А Валерій Васильович не вибачався?

— Валерій Васильович — специфічна людина. Я трохи ображався, але з часом заспокоївся.

Колись ви говорили, що мрієте збудувати дім, у якому разом зібралися б ваші батьки та батьки дружини, брат із сім"єю, в якому жив би ваш син Вадим. Вдалося?

— Так. Збудувалися в Боярці під Києвом. Точніше, не один дім, а для кожної сім"ї окремо, але всі поряд. Крім брата, який живе в Москві. Тому тепер можемо постійно збиратися разом, відпочивати. Шкода, що мого батька вже два роки з нами немає.

Зараз ви читаєте новину «"Симонян підійшов до мене й вибачився"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути