четвер, 31 січня 2013 07:00

"Шевченко не відповів на мою пропозицію долучитися до футбольної школи"

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Еціо Гарнероне переїхав до України 10 років тому
Еціо Гарнероне переїхав до України 10 років тому

Італієць 60-річний Еціо Гарнероне тренує кілька футбольних команд у Черкасах. Усі вони називаються "Інтернаціонале". Найстарші вихованці італійця грають за першість області. Свого часу тренер виховав Клаудіо Маркізіо — основного футболіста туринського "Ювентуса", срібного призера Євро-2012.

Зустрічаємося в магазині спортивного одягу біля центрального стадіону, що належить Гарнероне. Еціо в сірому спортивному костюмі з написом червоними літерами "Інтер".

А чому не синьо-чорні кольори?

— Бо я їх ненавиджу. Із дитинства вболіваю за "Мілан". Народився і жив у місті Кунео. Це у П'ємонті поблизу Турина. У 16 років почав грати за дубль "Торіно", а з 18 років закріпився в основі. Зіграв до десятка матчів, потім коліном ударили в спину. Зазнав важкої травми. Лікувався 1,5 року. На свій попередній рівень вийти не зміг. Пішов на тренерські курси у Флоренції. Потім тренував дітей у рідному місті. Найвидатніший мій вихованець — Клаудіо Маркізіо. Ми з його батьком Франческо грали в одній команді. Не менший потенціал, ніж у Клаудіо, мав воротар Андреа Д'Ааміко. Він розпочинав свою кар'єру теж у "Ювентусі", але розгубив свій талант, скотився до "Асколі", а тепер узагалі не грає в серії "А".

Як ви опинилися в Україні?

— Я часто обідав у ресторані, де працювала Леся. Одружився і 2003 року переїхав до України. Найперше, що зробив у Черкасах — пішов подивитися місцевий стадіон. Бачу, непоганий, значить, і команда має бути пристойною.

І як?

— Пішов подивитися на їхнє тренування і розчарувався. Нічого нового, прогресивного. Після Італії — це небо і земля. Акцент робиться на фізичну підготовку. Тактика вбога. Тренувальні вправи одноманітні. Кілька років терпів, а тоді вирішив створити власну футбольну команду. Хочу довести місцевій владі, що професійна команда — це не тільки заїжджі гравці. Її цілком можна зробити з місцевих вихованців. Адже професіоналізм не десь там далеко на чужині. Він у наших головах.

Багато охочих відвідали ваше перше тренування?

— На перший збір прийшли 30 хлопчаків. Думали, що я їм накажу пробігти два кола, а потім кину м'яч і гайда. Вони іншого тут не бачили. Однак я довго розмовляв із кожним. Намагався з'ясувати, наскільки серйозно він захоплюється футболом. Потім почалися тренування. Жодне з них не було схоже на попереднє. Придумував нові вправи, заохочував до роботи ігровими моментами. У дні матчів обідали всією командою. Потім прогулювалися містом, налаштовувалися на гру. Ішли на стадіон, зустрічалися зі вболівальниками. У роздягальню заходили за 1,5 години до матчу.

Вам не пропонували попрацювати в команді професіоналів?

— Був тренером із фізпідготовки 2005 року. Це коли черкаський "Дніпро" вийшов до першої ліги. Закінчився сезон, а про продовження співпраці ніхто зі мною не говорить. Я до такого не звик. Тому пішов.

Чим вам запам'ятався Клаудіо Маркізіо? Яким він був у дитинстві?

— Сконцентрований на грі. За 90 хвилин матчу забував усе на світі. Навіть дитиною був рідкісним професіоналом. Побігав, упрів, а наступного дня приходить у випраній і випрасуваній формі. Був на рідкість дисциплінованим. Юнаком я хотів відвезти його до "Мілана", однак спортивний директор нашої команди запропонував компроміс. Мовляв, спочатку ми повеземо його в "Ювентус", а якщо там відмовлять — у "Мілан". На перегляді Клаудіо так сподобався функціонерам туринців, що вони без розмов лишили його в себе.

Підтримуєте з ним стосунки?

— Аякже. Дзвонимо, обговорюємо події. Не те що з Шевою. 2009 року він переїхав сюди грати. Я його знав ще по Італії. Чому він у "Челсі" не заграв? Бо звик працювати в системі "Мілана". В Англії був наче риба, викинута з води. Так от, я кілька разів дзвонив йому в Київ. Хотів, щоб він долучився до моєї футбольної школи. Адже це в Україні, а не в Італії. Секретарка брала трубку, просила надіслати факс зі своїми пропозиціями. Я надіслав, а відповіді не було.

За якусь українську футбольну команду вболіваєте?

— Ні. Моя любов одна — "Мілан".

А коли "Шахтар" грав із "Ювентусом"?

— За "Шахтар". Я жодного разу в житті не вболівав за "Ювентус". Хай уже мені пробачить Маркізіо.

Зараз ви читаєте новину «"Шевченко не відповів на мою пропозицію долучитися до футбольної школи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути