середа, 26 грудня 2012 07:30

Сьогодні Фоменко має очолити збірну

26 грудня відбудеться засідання виконавчого комітету Федерації футболу України. На ньому мають призначити головного тренера вітчизняної національної команди. Найімовірніше, цю посаду обійме 64-річний Михайло Фоменко, колишній наставник сімферопольської "Таврії". З його головним конкурентом, шведом Свеном-Йораном Ерікссоном, ФФУ провела переговори й навіть погодила зарплату: $9,5 млн за чотири роки роботи. Скандинав погодився очолити збірну України, але більшість членів виконкому ФФУ віддають перевагу Фоменку.

Засідання виконкому планували 24 грудня. Потім перенесли на дві доби. Віце-президент ФФУ Анатолій Попов пояснив це технічними причинами. Однією з таких могла стати зміна власника у харківському "Металісті".

Олександр Ярославський продав клуб групі компаній "Газ України", яку очолює 27-річний Сергій Курченко. Він став новим президентом "Металіста" і зобов'язався підтримувати клуб на тому ж рівні. А можливо, підняти його вище. За чутками, нові господарі готові витратити $50-100 млн на придбання нових гравців уже цієї зими.

Найголовніше питання: чи залишиться в "Металісті" головний тренер Мирон Маркевич? На користь його відставки дві версії. Перша: якщо Курченко захоче зробити клуб рівня "Шахтаря", то може, як Рінат Ахметов, покликати маститого іноземного фахівця. Безробітних іноземців вистачає — Хуб Стевенс, Роберто Ді Маттео, Лоран Блан, Фелікс Магат. У такому разі, Маркевич піде, отримавши компенсацію за дострокове розірвання угоди — контракт Мирона Богдановича з "Металістом" закінчується 2017 року.

Друга: якщо Курченко придбав клуб на замовлення свого друга Олександра Януковича, і "Металіст" стане дружнім до "Шахтаря", як "Зоря" чи "Іллічівець", то Маркевичу немає сенсу залишатися в Харкові у посередній команді після того, як він з Ярославським вивів її на нові вершини. Моральних зобов'язань перед Курченком у Маркевича також немає.

А відтак вільний Маркевич цілком міг би очолити збірну України. Його кандидатуру підтримують і колеги, і експерти. Уродженець Львова також ніколи не приховував свого бажання очолити національну команду. Протекцію йому міг би скласти Сергій Стороженко, віце-президент Федерації футболу України, приятель Маркевича та Ярославського.

Щоправда, Сергій Михайлович таку версію заперечив.

— У нас є рішення виконкому ФФУ, — заявив нам Стороженко у телефонній бесіді. — Кандидатів на посаду головного тренера збірної України двоє — Фоменко та Ерікссон. Більше тут нічого обговорювати. Лобіювання мною кандидатури Маркевича — це винятково ваші фантазії. У Мирона Богдановича чинний контракт із "Металістом".

Останній чинник не може бути перепоною — угоди тренерів розриваються. "Свіжий" приклад — Юрій Сьомін та київське "Динамо". Хоча інший наш експерт, 43-річний Олег Саленко, колишній форвард київського "Динамо", також не вірить у негайний прихід Маркевича до збірної.

— Якщо нові власники "Металіста" змінюватимуть тренера, то робитимуть це влітку, — переконаний Саленко. — Маркевич навряд чи захоче розривати контракт. Він сидітиме у "Металісті", доки йому не вкажуть на двері.

Анатолій Попов також заперечив варіант із Маркевичем на чолі збірної.

— У Мирона Богдановича немає очевидних переваг над обраними двома претендентами на посаду, — пояснив віце-президент ФФУ.

1,5

року ще триватиме контракт із київським "Динамо" голкіпера 37-річного Олександра Шовковського. Він проводить у команді 20-й сезон. Дебютував 6 березня 1994-го. Чинна угода розрахована до літа 2014 року.

 

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Фоменко має очолити збірну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути