вівторок, 24 листопада 2015 07:45

"Із Блохіним не було жодних проблем. Можливо, мені пощастило"

Автор: ФОТО: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Сергій Барановський став менеджером збірної України три роки тому
Сергій Барановський став менеджером збірної України три роки тому

Тиждень тому збірна України з футболу вперше стала переможцем стикових матчів і вийшла до фінальної частини чемпіонату Європи. Вирішальний поєдинок підопічні Михайла Фоменка провели у словенському місті Марибор.

Кількість населення — 95 тис. Стадіон "Народний сад" може прийняти 12 994 глядачі.

Матч Словенія — Україна зіграли 17 листопада. За три тижні до того менеджер нашої збірної Сергій Барановський, 33 роки, вилетів до Марибора обрати готель для тренерів і футболістів.

— Побажання Фоменка були звичні, — каже Сергій. — Ідея така: збірна має розташовуватися у місцині, де немає галасу. Не центр міста точно. Подалі від траси, нічних клубів та казино.

Ще одне: до стадіону маємо дістатися за 30, ну, нехай 35 хвилин.

Що обрали у Словенії?

— Мали два варіанти. Один досить прийнятний. За містом, ніхто не заважає, з кращими умовами для реабілітації, ніж ті, на яких ми зупинилися. Але серйозний недолік — 50 хвилин їхати до "Народного саду". Майже година — це досить довго. Чинник відстані переважив, і ми відхилили цей варіант.

Мешкали в 4-зірковому міському готелі "Арена". 15–18 хвилин їхати до стадіону. Сауна, джакузі, басейн є.

Є випадки, коли місцеві вболівальники у ніч перед грою влаштовують "концерт" перед ­вікнами приїжджої команди. У Мариборі через це можна було не хвилюватися?

— Без проблем. Я уже домовився зі службою безпеки "Арени", щоб навіть у холі готелю нікого не було. З 15 по 17 листопада там мешкали тіль­ки ми.

Тепер стосовно "концерту". Неподалік "Арени" розташувалася збірна Словенії. Відповідно, якщо жителі Марибора вирішили б погаласувати, то заважали б не тільки нашим, але і своїм футболістам.

У готель, де жили словенці, хотіли заселитися ми. І зазвичай, згідно з етикетом, господарі йдуть назустріч. Але наш суперник не пішов.

Ви везли свого кухаря?

— Ніколи цього не робимо. Лікар збірної складає меню. Згодом наші побажання отримує менеджмент готелю.

Що скажете про стадіон "Народний сад"?

— Вразила одна трибуна. Стара, з бетону, збудована 1950-го. Її не можуть реконструювати, бо підпадає під закон про збереження архітектурних цінностей. Хоча нічого такого в собі не несе.

Поле звичних розмірів. Що впало в очі — натуральна трава закінчується одразу за бічною лінією, там, де працюватимуть асистенти арбітра. Далі — синтетична. Тобто існує серйозна ймовірність ­ушкодитися, коли робитимеш підкат у цій зоні.

25 липня у Санкт-Петербурзі відбулося жеребкування відбіркового турніру Кубка світу. Від Федерації футболу України на заході були присутні ви. Одягнули вишиванку. Як відреагували росіяни?

— Жеребкування влаштували у пітерській резиденції Путіна. Було багато охорони. Якраз вони, охоронці, недобрим поглядом косилися у мій бік. А так — усе нормально. Організатори завжди попереджають: маєте приїздити або в офіційному стилі одягу, або у традиційному. Я і обрав традиційний український — вишиванку. Потім російська преса писала, що від України був присутній молодий націоналіст.

Під час офіційного обіду був за одним столом з Олівером Бірхоффом, менеджером збірної Німеччині. Приємно сидіти з чемпіонами світу, — кажу йому. Бірхофф посерйознішав одразу: це уже історія, відповів. Тепер треба виграти Євро.

18 жовтня у швейцарському Ньоні організували жеребкування стикових матчів за вихід на чемпіонат Європи. Туди теж одягнув вишиванку.

Як менеджер ви працювали з Олегом Блохіним, попередником Фоменка. Відчули його важкий характер?

— Жодних проблем з ним. Можливо, мені пощастило. Ніяких питань чи зауважень Олег Володимирович до мене не мав. Можливо, тому що у збірній менш нервова робота, ніж у клубі.

Які маєте стосунки з членами національної збірної?

— Не можу сказати, що всі вони — близькі друзі. Але мені комфортно з футболістами під час перебування у таборі національної команди. Люди безвідмовні. Наприклад, коли Євген Коноплянка перейшов до "Севільї", я попросив у нього футболку цього іспанського клубу з 22-м номером "Коноплянка" на спині й автографом. У наступний свій приїзд до України наш капітан у матчах зі Словенією виконав моє прохання.

Закінчив футбольну школу "Динамо"

Сергій Барановський народився 10 квітня 1982-го у Києві. 1999 року закінчив футбольну школу київського "Динамо". Тренувався під керівництвом Віктора Кащея, грав на позиції атакувального півзахисника. Тоді ж вступає до Київського університету харчових технологій, паралельно грав у міні-футбол у бізнес-лізі та пляжний футбол.

З 2007-го працює у Федерації футболу України. Спочатку був адміністратором юнацьких збірних України, згодом став заступником начальника відділу забезпечення заходів збірних ­команд.

2012-го працює офіцером зв'язку УЄФА з національною командою України під час фінальної час­тини чемпіонату Європи. Менеджером збірної став у серпні 2012 року.

Володіє англійською мовою.

Улюблений зарубіжний клуб — іспанська "Барселона". Серед інших видів спорту подобається регбі. Хобі — відпочинок на природі, сноуборд. Одружений, має двох синів.

— Кілька років не був у відпустці, — каже. — Влітку йти проблематично. В червні збірна грає заключний матч сезону, а в липні маю готуватися до наступного — вересневого.

Зараз ви читаєте новину «"Із Блохіним не було жодних проблем. Можливо, мені пощастило"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути