пʼятниця, 15 липня 2016 05:55

Португалія пропустила один м'яч у чотирьох вирішальних матчах

Автор: REUTERS
  Капітан збірної Португалії Кріштіану Роналду з Кубком Анрі Делоне — переможця Євро — в аеропорту Лісабона 11 липня
Капітан збірної Португалії Кріштіану Роналду з Кубком Анрі Делоне — переможця Євро — в аеропорту Лісабона 11 липня

10 липня закінчився Євро-2016 з футболу. Найкращі команди Старого Світу 15-й раз визначили найсильнішого. Ним стала збірна Португалії, яка у фінальному матчі перемогла господарів турніру, французів — 1:0.

Португальці отримали чемпіонство несподівано, але заслужено. Тренер Фернандо Сантуш уміло вносив зміни під час змагань. На груповому етапі його підопічні грали у видовищний футбол. Починаючи з 1/8 фіналу — від оборони. І це принесло результат. У вирішальних чотирьох матчах пропустили тільки один гол від поляків. Тому внесок у перемогу воротаря Руй Патрісіо, оборонця Пепе чи опорника Вільяма Карвальйо не менший, ніж у головної зірки — форварда Кріштіану Роналду.

Потенційно найсильнішою командою Європи залишається Німеччина. Чинні чемпіони світу в кожному поєдинку грали з позиції сили, нав'язуючи свою волю суперникові. Хоча мали численні кадрові проблеми по ходу турніру.

Пристойно зіграла Франція. Господарі першості непереконливо почали змагання. Зате розігралися в матчах на виліт. Дещо посприяла "сітка": у 1/8 та 1/4 фіналу підопічні Дідьє Дешама мали легких суперників — команди Ірландії та Ісландії. Однак перемога над Німеччиною в півфіналі, здобута на характері та вмінні терпіти, засвідчила клас французів.

Найбільша несподіванка — Вельс. Команда має у складі пристойних гравців і двох суперзірок — Гарета Бейла та Аарона Ремзі. Але ніхто не чекав, що вона дістанеться аж півфіналу. Чудову роботу провів тренер Кріс Коулмен.

Інший сюрприз — участь у чвертьфіналі збірної Ісландії. Вона не дивувала тактичним різноманіттям, проте чітко знала, що їй робити на полі.

Збірна Італії довела, що навіть за кадрової кризи з нею треба рахуватися. Італійська тренерська школа залишається найкращою в Європі. Антоніо Конте довів свою команду до чвертьфіналу, де Німеччина перемогла тільки в серії пенальті.

Очікувано сильно зіграла Польща, де футбол розвивається правильно. Єдина команда, чий опір майбутні чемпіони здолали тільки в серії пенальті на стадії 1/4 фіналу.

Головне розчарування — збірна Англії. Чотири роки тому тренер Рой Годжсон змінив Фабіо Капелло. Цілком підходив команді — вона грала суворо та дисципліновано. Однак за цей час в Англії з'явилося чимало молодих талановитих футболістів. Годжсон не зміг оптимально використати їхні якості.

Подібна історія — з командою Бельгії. Ще на Кубку світу-2014 було помітно, що клас тренера Марка Вільмотса не відповідає потенціалу гравців. Євро-2016 це ще раз підтвердив.

Більшого чекали від Хорватії. "Картаті" поступилися супернику вже в 1/8 фіналу. Однак програли майбутнім чемпіонам. Тому їх виліт тепер не виглядає несподіванкою.

Іспанія склала повноваження чемпіонів Європи. Її лідери пройшли свій пік. Тренер Вісенте Дель Боске очікувано не зміг нічим здивувати.

Збірна України посіла останнє — 24-е місце. Програла всі матчі, не забила жодного м'яча. На турнір непідготовленими приїхали і тренери нашої команди, і гравці.

Усі чемпіони Європи з футболу

1960 — СРСР

1964, 2008, 2012 — Іспанія

1968 — Італія

1972, 1980, 1996 — Німеччина

1976 — Чехословаччина

1984, 2000 — Франція

1988 — Нідерланди

1992 — Данія

2004 — Греція

2016 — Португалія

Підсумки Євро-2016

Чемпіон — Португалія

Фіналіст — Франція

Півфіналісти — Вельс, Німеччина

Чвертьфіналісти — Італія, Польща, Бельгія, Ісландія

Учасники 1/8 фіналу: Швейцарія, Північна Ірландія, Хорватія, Ірландія, Словаччина, Угорщина, Іспанія, Англія

Не вийшли з групи: Албанія, Румунія, Україна, Туреччина, Росія, Швеція, Австрія, Чехія

Зараз ви читаєте новину «Португалія пропустила один м'яч у чотирьох вирішальних матчах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути