четвер, 23 серпня 2012 07:30

Німців на стадіон везли безкоштовно

"Динамівська" делегація жила у Дюссельдорфі. Після прибуття до цього міста я заходився шукати стадіон, на якому навесні 1977 року у присутності понад 70 тис. глядачів, відбувся історичний півфінал Кубка чемпіонів за участю "Боруссії" та "Динамо". У ті часи міжнародні матчі команда господарів проводила не на своєму невеликому стадіоні, який не міг прийняти всіх охочих, а у Дюссельдорфі.

Арену я не знайшов. Тому що на її місці у затишному приміському парку дев'ять років тому звели новий стадіон на 54 тис. глядачів. Він нічим не поступається донецькій "Донбас Арені", а навпаки — є більш зручний, бо розташований на вузловій станції електрички. На цьому стадіоні грає місцева "Фортуна".

"Боруссія" тепер не має потреби грати у сусідньому місті, бо в її розпорядженні такий самий новий стадіон на 51 тис. місць, як у Дюссельдорфі. Якщо зважити на те, що Мьонхенґладбах має розміри нашої Білої Церкви, виходить, на футбол у місті ходить кожен четвертий. Для зручності навколо нової арени облаштували парковки на 6 тис. автомобілів. За 2 год. до гри на стадіон щохвилини їдуть із міста величезні автобуси-човники, які безкоштовно везуть людей на футбол, а потім з футболу.

Усе це особливо вражало на тлі нової "Львів Арени", де я був за тиждень до того на матчі національної збірної. У Львові аншлаговий футбольний матч на новому стадіоні нагадував стихійне лихо з багатокілометровими автомобільними корками і тисячами людей, які змушені були добиратися на футбол пішки за декілька кілометрів.

І в Дюссельдорфі, і в Мьонхенґладбаху, і ще у десятках німецьких міст нові стадіони, запроектовані з урахуванням усіх сучасних вимог, збудували упродовж останніх 10-15 років. І зовсім не з нагоди фінальної частини Кубка світу-2006. А тому, що футбол у Німеччині є високоприбутковим видовищем, де стадіони заповнюють на кожній грі не лише вищої, а й першої ліги. У німецьких містах просто зробили відвідування футболу зручним і приємним.

У нас це зробили теж. Але лише у кількох містах. І не для себе, а для тих самих німців та інших закордонних гостей Євро-2012. І не назавжди як показує львівський досвід. Причина проста: Євро-2012 є для УЄФА бізнесом. Так само як і чемпіонат Німеччини для керівництва місцевої футбольної ліги. У нас же, навіть на найкращих аренах, аншлаговий матч — це криза із закриттям станцій метро, перекриттям вулиць. Про українські міста розміром із німецький Мьонхенґладбах годі й казати. Там немає ні футболу, ні великих стадіонів, ні пов'язаних із цим проблем.

Зараз ви читаєте новину «Німців на стадіон везли безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути