пʼятниця, 13 січня 2012 05:00

"Луческу сам розбереться, що робити"

6 січня головний тренер донецького "Шахтаря" 66-річний Мірча Луческу потрапив у аварію. Він зламав сім ребер і ушкодив легеню. Лікується в одній із клінік Бухареста. У неділю Луческу прооперували. Зимові збори чемпіон України проведе під керівництвом Олександра Спиридона, асистента румунського фахівця. Допомагатимуть йому двоє італійців, Карло Ніколіні та Массімо Уголіні.

— Ситуація з румунським тренером повинна об'єднати команду, — каже "ГПУ" колишній головний тренер харківського "Металіста" та київського "Арсенала" 50-річний Олександр Заваров. — Тож психологічний момент зрозумілий — випадок із тренером має зміцнити"Шахтар". Я не думаю, що постраждає ігровий аспект. Донеччани готуються до сезону через контрольні матчі, а не шляхом важких фізичних навантажень, які треба коригувати. Тож нічого такого, з чим помічники румунського фахівця не впоралися б.

Але два з половиною роки тому інфаркт Луческу і заміщення його асистентами призвели до поразки від посередньої румунської "Тімішоари" в Лізі чемпіонів.

— Це факт. Але я думаю, що "Шахтар" міг обіграти "Тімішоару" і без головного тренера. Просто "гірники" недооцінили суперника, була надмірна ейфорія після виграшу Кубка УЄФА. Подібне трапилося й торік восени: чвертьфіналіст Ліги чемпіонів не вийшов із групи, де першим став чемпіон Кіпру.

Чи зумовить ситуація з головним тренером вихід "Шахтаря" на трансферний ринок, чого раніше не планували?

— Не думаю. В "гірників" достатньо міцна команда, в яку ще треба вписати літніх новачків — Патріка та Дентіньйо. А головне — навесні команда гратиме тільки у внутрішніх змаганнях, тож розширювати глибину складу, як "Металісту", чемпіону не потрібно.

"Шахтар", на відміну від "Динамо", потужно провів кінцівку першої частини сезону. Донеччани — фаворит номер один у боротьбі за "золото"?

— Для мене немає команди з таким статусом. Вважаю, за перше місце боротимуться "Динамо", "Шахтар" і "Металіст".

Тренерство — психологічно важка робота, потребує міцного здоров'я. Чи не варто Луческу після інфаркту та травм завершити кар'єру?

— Футбол у Містера в крові. Без нього йому буде важко, але існує чимало інших посад, аби залишатися в грі. Усіх грошей не заробиш, а здоров'я — безцінне. Проте наголошую: Луческу — грамотна та розважлива людина, сам розбереться, що робити.

Легені тренера гоїтимуться два місяці

Анатолій Макаров, 75 років, професор кафедри торакальної хірургії та пульмонології з Київської медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика  стежить за здоров'ям Мірчі Луческу з новин. 35 років оперує легені після аварій у 17-й столичній лікарні.

— Румунські лікарі дуже правильно вчинили, що не відтягували операцію. Після того, як прибрали рідину з плевральної порожнини й поставили металеві пластини, йому набагато легше вдихати. Легені Луческу заживатимуть півтора-два місяці, якщо під час операції не занесли інфекції. Ще рік грудна клітка реагуватиме на погоду, болітиме, але на роботу тренера це ніяк не вплине.

Завідувач кафедри ортопедії і травматології 66-річний Генріх Герцен вважає, що травма не зашкодить здоров'ю тренера.

— Ребра зростаються три-чотири тижні. Після цього Луческу зможе працювати як зазвичай.

 

Зараз ви читаєте новину «"Луческу сам розбереться, що робити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути