вівторок, 16 серпня 2016 05:35

"Фонсека точно допрацює до кінця чемпіонату"

Донецький "Шахтар" виграв чотири поєдинки в чемпіонаті України з футболу, але провалився в Лізі чемпіонів. Підопічні португальського тренера Паулу Фонсеки поступилися швейцарському "Янг Бойз". Не поборються у вирішальному раунді за право потрапити до групового турніру.

— Найбільша проблема команди — заплутана ситуація з тим, хто гратиме в центрі захисту, — каже колишній гравець "Шахтаря" 59-річний Віктор Грачов. — В Одесі проти "Чорноморця" виходять Ракицький і Кучер. Грають добре, але в Швейцарії вже на полі з'являються Ордець і Кривцов. Із Кучером мені все зрозуміло — вік. А Ракицький, як показав матч в Одесі, перебуває у відмінній формі. Він схуд, додав у швидкості, не втратив точності пасу. Думаю, Ярослав недовго перебуватиме на лаві запасних.

Програний у Швейцарії матч — провина за­хисту?

— Як на мене, помилково змагатися в Лізі чемпіонів з одним опорником Степаненком. Раніше, коли Фред грав праворуч, а Тарас — ліворуч, усе було в порядку. Срна й Ісмаїлі впевнено долучалися до атак. Зараз Степаненко розривається і не встигає перекривати всю опорну зону. Звідси такі дірки на флангах, як у грі зі швейцарцями.

Фахівці говорять про слабку гру обох нападників "Шахтаря". Але аргентинець Феррейра, що мав успіх навесні в Лізі Європи, не ­отримує шансу. Чому?

— Наскільки мені відомо, він травмований (Фонсека каже, що ситуація з Феррейрою — його рішення. — ГПУ). Ще пару років тому Едуардо був чи не найкращим форвардом гірників. Але роки беруть своє. Хорвату важко грати з перших хвилин. Він швидше втомлюється, ніж захисники. Едуардо має виходити на 30–40 хвилин. Тоді ефект буде максимальний. Селезньов свої 20 м'ячів у сезоні заб'є.

Чи розкриється за нового наставника ще хтось так, як Бернард?

— Важко сказати. Нібито є Дентіньйо і Нем. Вони грають усюди, й усюди без успіху. Віддачі нема. Змінюються тренери, а віз і нині там. Я вже забув їхню початкову позицію на полі. Про Бернарда завжди знав, що це — фланговий півзахисник. З'явився тренер, який йому повірив, і хлопець заграв. Більше непокоюся через українців. У Луческу постійно виходили на поле Коваленко й Малишев. Про останнього зараз і не чути. Підпускалися до "основи" молоді Ара­бідзе, Зубков, Борячук. Нині вони навіть таких перспектив не мають.

Скільки часу має Фонсека на перебудову команди? Коли його можуть звільнити в разі невдач?

— Він прийшов у найгірший час — у червні. Половина команди грала на Євро. Коли хлопці повернулися, треба було починати все спочатку. А часу немає. Вважаю, тренер має готувати команду взимку. Фонсека в будь-якому разі допрацює до кінця чемпіонату.

Футбол. Ліга Європи

Четвертий, останній, кваліфікаційний раунд

18 серпня, четвер

"Істанбул Башакшехир", Стамбул, Туреччина — "Шахтар", Донецьк, Україна

20.30 за київським часом. Стамбул. Стадіон "Фатих Терим", розрахований на 17 801. Прогноз погоди: +24°C

ТБ: "Україна", "Футбол 1"

Текстова трансляція: gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Фонсека точно допрацює до кінця чемпіонату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути