Ексклюзиви
пʼятниця, 25 травня 2012 07:00

Чемпіонат України знову буде найдовший у світі

Новий чемпіонат України, що стартує 14 липня 2012 року і завершиться 30 травня 2013-го, стане найдовшим національнім чемпіонатом у світовому футболі. Більше того — наш 320-денний чемпіонат є найтриваліший зі щорічних футбольних турнірів у світі. До цього ж ніде на планеті немає національного футбольного турніру з паузою в три місяці.

Унікальні особливості нашого футболу зовсім не пов'язані із суворими кліматичними умовами — країни Скандинавії, як і решта держав світу, вкладаються з футбольним чемпіонатом у дев'ять місяців. Може, наш внутрішній футбол перевантажений відповідальними матчами і тому український чемпіонат такий довгий? І це не так — гравці вітчизняних футбольних клубів проводять за рік у півтора раза менше ігор, ніж їхні колеги з країн Західної Європи, не кажучи вже про теплу Бразилію, де грають удвічі більше.

Особливо дивний вигляд має нескінченний чемпіонат України цього літа, коли гра за Суперкубок відбудеться трохи більше ніж за тиждень після фіналу Євро-2012. Куди так поспішають організатори нашого футболу? Для прикладу — чемпіонати західноєвропейських країн, за винятком Португалії, що розширила свою вищу лігу із 16 до 18 команд і стартує в перших числах серпня, починаються в період між 10 і 24 серпня.

Статистика свідчить, що відсутність ігрової практики в липні не заважає командам згаданих країн вдало виступати у відбірних раундах Ліги чемпіонів і Ліги Європи. Так само не заважають цим командам матчі двічі на тиждень, до котрих ніяк не можуть звикнути вітчизняні майстри футболу.

Єдиний виняток — Росія. Вона цього року перейшла на український варіант розіграшу національного чемпіонату з липня по травень. Із нею наші футбольні чиновники і змагатимуться в найближчі роки за честь проводити найдовший у світі національний футбольний чемпіонат.

Та навіть росіяни, які відзначаються організаційними ініціативами без ознак здорового глузду, розпочнуть свій чемпіонат у липні на тиждень пізніше за нас. Можливо тому, що в Росії справді вірять у те, що їхня національна команда дійде в Євро-2012 щонайменше до півфіналу. Ми ж, декларуючи на словах бажання стати чемпіонами Європи, плануємо свій чемпіонат із розрахунку вибування збірної України з турніру вже після групової стадії. Стверджувати, що це насправді так, підстав немає, а відсутність у нашому футболі логіки можна пояснити нелогічністю футболу, за що його так люблять у всьому світі.

Будемо вважати, що наші футбольні провідники, зважаючи на відсутність реальних перспектив стати чемпіонами світу, вирішили хоча б у чомусь бути першими на планеті. І тому в нас найдовший у світі футбольний чемпіонат.

Зараз ви читаєте новину «Чемпіонат України знову буде найдовший у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути